Műfajok
Helyszínek
Jegyek
×
Eseménynaptár
Terembérlés Tudnivalók a terembérlésről
Terembérlés
Programfüzet
Figyelem! A program archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.
Rendezvény Főoldalra Vissza
FÜST A SZEMÉBEN – CSEH TAMÁS-EST Rendezvény
2024. április 10. szerda 19:00
KMO

2024. április 10-én, szerdán  19 órától a Füst a szemében – Cseh Tamás-est  című programunkon, a Magyar Költészet Napja alkalmából  Cseh Tamás története és dalai elevenednek meg a KMO-ban.

Cseh Tamás Kossuth-, Liszt Ferenc-díjas előadóművész, író, szövegíró 2023-ban lett volna 80 éves, erre az évfordulóra szerkesztett esten élettörténetét mesélik el az előadók, a születésétől a haláláig, több mint 20 dal kíséretében. Cseh Tamás karaktere és emlékezete egyedülálló, mindannyiunk számára közös nevező. Bérczes László, Cseh Tamással közös beszélgetőkönyve nyomán a nézők bepillantást nyerhetnek a gitáros-énekes életébe.

Előadják:

  • Vecsei H. Miklós (QJÚB) Junior Prima- és Budapest-díjas magyar színész, átdolgozásokat, szövegkönyveket ír és megjelent két verseskötete is
  • Szabó Balázs (Szabó Balázs Bandája)
  • Ratkóczi Huba (QJÚB)

Zene: Cseh Tamás, Másik János
Dalszöveg: Bereményi Géza, Csengey Dénes

Cseh Tamás Budapesten született, 1970 körül kezdett dalokat írni, alkotótársa Bereményi Géza író, filmrendező lett. Bereményi írta csaknem az összes Cseh Tamás-lemez szövegét, négy évtized közös munkájának eredménye mintegy húsz album és tucatnyi est. (A kivétel az 1988-as Mélyrepülés, amelyhez Csengey Dénes írta a szöveget.) Több klasszikus színházi előadásban is színpadra lépett. Életének meghatározó része volt az indián kultúra iránti vonzódása. Társaival 1961-ben Bakonybél közelében a Bakony hegység egyik eldugott völgyét „indián területté” nyilvánították, itt indiántáborokat szerveztek, s elmélyült kutatást folytattak választott törzsük történetéről. Cseh Tamás, akinek Füst a szemében volt az indián neve, 1997-ben adta ki Hadiösvény című regényét, amelyet ő is illusztrált. 2006 végén jelent meg válogatásában és fordításában a Csillagokkal táncoló Kojot, észak-amerikai síksági indián mesék című kötet, amelyet saját előadásában hangoskönyvként is kiadtak, a könyvből animációs film is készült. Munkásságát 1993-ban Liszt Ferenc-díjjal ismerték el, 1994-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 1998-ban a Pro Urbe Budapest díjat vehette át. 2001-ben Kossuth-díjjal tüntették ki műfajteremtő előadóművészi teljesítményéért, egy korszak életérzését emlékezetesen tolmácsoló, a hétköznapok prózáját és költészetét egyidejűleg megragadni képes dalaiért. 2008-ban Budapest VIII. kerületének, a következő évben Bakonybélnek is díszpolgára lett (talán az utóbbi címre volt a legbüszkébb), 2009-ben posztumusz Magyar Örökség-díjat kapott. Cseh Tamás 2009. augusztus 7-én Budapesten halt meg.

Belépődíj:

  • I. helyár: 5.500,- Ft (1-6.sor)
  • II. helyár: 5.000,- Ft (7-12.sor)
  • III. helyár: 4.500,- Ft (13-16.sor)

Online jegyvásárlás

További információ:
P. Tóth Erzsébet, tel.: 282-9752/0106 m., email: p.toth@kmo.kispest.hu

 

 



Elégedettségmérés

KMO Művelődési Központ és Könyvtár - Minden jog fenntartva!