Quantcast
Jegyek
×
Eseménynaptár
Terembérlés Tudnivalók a terembérlésről
Terembérlés
Intézmények
Figyelem! A program archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.
Rendezvény Főoldalra Vissza
ONLINE! HUSZKA JENŐ – SZILÁGYI LÁSZLÓ: MÁRIA FŐHADNAGY Rendezvény
2021. március 27. szombat 15:00
KMO ONLINE TÉR

Színházi Világnap - március 27.
online, díjmentes, meglepetés színházi PREMIER előadás!

1957-ben, március 27-én volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. Néhány évvel később, 1961-ben a Nemzetközi Színházi Intézet bécsi közgyűlése elfogadott egy határozatot a Színházi Világnap megünnepléséről. 1978-tól a világ valamennyi országában egy színházi, vagy irodalmi művésze által üzenettel köszöntjük ezt a napot. Az ünnep célja: felhívni a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, s kérje a közönség szeretetét és támogatását. 

2021. március 27. szombat 15.00 (visszanézhető: 28-án 22.00-ig)
HUSZKA JENŐ – SZILÁGYI LÁSZLÓ: MÁRIA FŐHADNAGY
nagyoperett, élő zenei kísérettel
a Pesti Művész Színház premier előadásában, a KMO-színpadáról
(Lebstück Mária születésének 190. évfordulója alkalmából tervezett, premier előadás)

Lebstück Mária (1830-1892.) gazdag kereskedőcsaládba született. Bécsben élt. A forradalom alatt Lebstück Károly néven csatlakozott az egyetemi légióhoz. Az 1848-as bécsi forradalom leverése után 1848 novemberében a honvédsereghez csatlakozott, részt vett például a branyiszkói, komáromi és a kápolnai csatákban. Hősiességéért fővadásszá, majd hadnaggyá léptették elő. Budavár elfoglalásának győzelmi ünnepén, ahol női ruhában jelent meg vőlegénye kérésére, kiderült eltitkolt női mivolta. Görgey kémnek hitte, és halálra ítélte. Kossuth azonban szabadon engedte. A verpeléti ütközet után 86 sebesültet mentett meg és szállított Tiszafüredre. Számos alkalommal sebesült meg, rendkívüli bátorságról tanúskodó haditetteiért aranykardbojttal tüntették ki, főhadnagyi rangot kapott. A szabadságharc bukása után az aradi várban raboskodott. 1880-ban Újpestre költözött és itt halt meg.

Tervezett szereposztás: Lebstück Mária - Fogarassy Bernadett, Jancsó Bálint - Csengeri Attila, Draskóczy - Virágh József, Antónia - Benedekffy Katalin, Tobiás - Czető Roland, Panni - Fritz Éva, Herbert - Pintér Gábor, Biccentő strázsamester - Faragó András, valamint a színház tánckara és énekkara (Budai Márton, Kelemen Ákos, Magyar Viktória, Lengyel Eleonóra, Czető Ádám), Bíró Attila karmester és zenekara közreműködésével, rendező: Seregi Zoltán.

A premier előadás megvalósulását az NKA - Nemzeti Kulturális Alap -, illetve a Pesti Művész Színház, valamint a KMO Művelődési Központ és Könyvtár támogatja.

(A Déryné-színházbérletbe tervezett Mária főhadnagy c. operettet aktualitásánál fogva márciusban díjmentesen láthatják nézőink, helyette előreláthatóan júliusban az Imádok férjhez menni c. vígjátékot láthatják majd bérletes nézőink.)

 Elégedettségmérés

KMO Művelődési Központ és Könyvtár - Minden jog fenntartva!