Műfajok
Helyszínek
Jegyek
×
Eseménynaptár
Terembérlés Tudnivalók a terembérlésről
Terembérlés
Programfüzet
Figyelem! A program archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.
Rendezvény Főoldalra Vissza
Online! Helsingør, „Hamlet” városa - Wekerlei világjárók Rendezvény
1970. január 1. csütörtök
bezár További időpontok
{{date_info_full}}
Wekerlei Könyvtár

Helsingør - „Hamlet” városa

Wekerlei világjárók

Időpont: 2023. február 17. péntek
Helyszín: online program - Wekerlei Könyvtár honlapja és Facebook oldala
Ajánlott korosztály: 6-99 éves korig

Kalandozzon velünk a csodás HELSINGØR városában és annak környékén! A könyvtárosok által készített fotókon megtekintheti a város és a környék szépségeit. Kellemes virtuális kirándulást kívánunk mindenkinek!

A dániai HELSINGØR városa Shakespeare „Hamlet” című drámájának helyszíneként ismert. Helsingør a Sjælland sziget északkeleti partján, az Øresund, a Dániát Svédországtól elválasztó tengerszoros mellett fekszik. Az Øresund összeköttetést teremt a Balti-tenger és az Északi-tenger között. A világ egyik legforgalmasabb víziútja. 2000. július 1-jén nyitották meg az Øresund hidat, ami Koppenhágát köti össze Malmővel. A szoros északi részén pedig kompjárat köti össze a dániai Helsingørt a svédországi Helsingborggal.

Helsingør városában látható a szép Szent Olaf templom, egy Karmelita kolostor és a hangulatos kikötőrész világítótoronnyal. A dán részen a világítótorony zöld, a párja a svéd részen látható és piros színű. A hangulatos régi városrészt is érdemes bebarangolni. A Marienlyst kastélyt és parkját sem érdemes kihagyni.

KRONBORG Észak-Európa egyik legjelentősebb reneszánsz vára. A dániai Helsingørben, Sjælland szigetének csúcsán található. A Dániát és Svédországot elválasztó Øresund itt a legszűkebb, kb, 4 km széles. A vár 2000 óta a világörökség része.

Kronborg Shakespeare „Hamlet” című drámájának színhelyeként ismert. A színdarabot először 1816-ban, Shakespeare halálának 200. évfordulóján adták elő az erőd falai között a kaszárnyában szolgáló katonák. Azóta számtalanszor előadták már a várban neves vendégművészek szereplésével a darabot.

A vár története az 1420-as évekre nyúlik vissza, amikor VII. Erik megépíttette a „Krogen” nevű erődöt. Ekkoriban a tengerszoros túloldala is Dániához tartozott és a király vámot vetett ki az Øresundon áthaladó hajókra. II. Frigyes az épületegyüttest 1574-1585 között egy csodás reneszánsz kastéllyá építtette át és „Kronborgra” nevezte. A vár a király lakóhelyeként is szolgált. Két munkás figyelmetlensége miatt a vár nagy része a lángok martalékává vált 1629 szeptemberében. IV. Keresztély segítségével a vár tíz évvel később visszanyerte régi szépségét. A svédek 1658-ban három heti ostrom után bevették az erődöt. A dánok ezt követően kiépítettek egy új védelmi vonalat, így Kronborg Európa legerősebb erődítménye lett. Később az erőd börtönként, utána 1923-ig katonai kaszárnyaként működött.

A vár sötét helyein lakik a dán néphit szerint a dánok védőszelleme, a Hoger Dnaske, aki csak akkor jelenik meg, ha az ország veszélyben van. Holger Danske először a Roland-énekben fordult elő és Hans Christian Andersen meséje tette ismertté. A történet szerint a bátor harcos egy hadjáratból hazatért Dániába, a Kronborg várba és ott mély álomba zuhant. Ha azonban hazája halálos veszélybe kerül, felkel, és újra harcba megy.

Tovább menve a NAKKEHOVED FYR és a közeli strand is a csodás látnivaló. A világítótorony mellett egy múzeum is található.

Az ESRUMI APÁTSÁG volt a második ciszterci kolostor, amit Dániában alapítottak. Egy régi vízimalom, tó, korabaeli épületek, múzeum is van az apátság területén, ahonnan számos kirándulási lehetőség indul.

SJÆLLAND SZIGET Dánia legnagyobb szigete, területe 7.031 km². A Fyn szigettől a Nagy-Bælt, a svédországi Skånétől az Øresund választja el. Előbbivel a Nagy-Bælt híd, utóbbival az Øresund híd köti össze. Dánia fővárosa, Koppenhága nagyobbrészt Sjællandon, kisebb részt Amager szigetén fekszik. A sziget nevét a partjai mentén élő fókákról kapta („sjæl” dánul fóka). A sziget északi részét a Dán Riviérának is szokták hívni a fenti szépséges, és még sok más látnivaló miatt. A környéken gyönyörű városok, érdekes múzeumok, csodálatos királyi kastélyok, homokos tengerparti strandok, kedves üdülőhelyek, természeti szépségükben tündöklő tavak és erdők is megtekinthetőek.


Wekerlei Könyvtár
Cím: 1192 Budapest, Kós Károly tér 9.
Telefon: +36/1/282-9634
E-mail: konyvtar@kmo.kispest.hu; wekerlei.konyvtar@gmail.com
Honlap: https://www.kmo.hu/; https://uj.konyvtar.kispest.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/wekerleikonyvtar
A Wekerlei Könyvtár a KMO Művelődési Központ és Könyvtár tagintézménye.

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
Kapcsolódó programok

 



Elégedettségmérés

KMO Művelődési Központ és Könyvtár - Minden jog fenntartva!