Műfajok
Helyszínek
Jegyek
×
Eseménynaptár
Terembérlés Tudnivalók a terembérlésről
Terembérlés
Programfüzet
Rendezvény Főoldalra Vissza
X. ORSZÁGOS RAJZFILMÜNNEP Rendezvény
2024. november 15. péntek 09:00
KMO

2024. november 15-én a KMO Művelődési Központban reggel 9 órától este 8 óráig számtalan animációs filmet tekinthetnek meg a X. Rajzfilmünnep keretén belül.

MOZI A KIS(pesti) VÁROSBAN!

A rajzfilmünnep Magyarország egyetlen olyan animációfilmes fesztiválja, amely több száz helyszínen zajlik egyszerre. Cél a rajzés animációs filmek sokszínű kultúrájának, értékeinek közvetítése. 2024-ben a X. Országos Rajzfilmünnep fókuszában a „Népek meséi” tematika áll. A programokról bővebb információhoz görgessen lejjebb!



PROGRAMOK


DÉLELŐTT


09.00  Boribon mese (2022) - 74 perc // Óvodás, kisiskolás gyermekeknek
A sorozat főszereplői Boribon, a mindig kíváncsi játékmackó és a róla gondoskodó nagylány, Annipanni. A hétköznapi, mégis mindig izgalmas történetekben Annipanni segítségével Boribon megismerkedik a körülöttük lévő világ dolgaival, összefüggéseivel, és közben egyre jobban megismeri saját magát is. Boribon és Annipanni kapcsolata minden mesével, minden történettel egyre gazdagabbá, egyre szorosabbá válik.

Korhatár nélkül 0+/Gyártó(k) KEDD Stúdió/Író: Marék Veronika, Rendező: Jurik Kristóf, Mesélő: Rudolf Péter

Előzetes: 
10.30  Bogyó és Babóca: Csengettyűk mese (2023) - 68 perc // Óvodás, kisiskolás gyermekeknek
A korábbi Bogyó és Babóca mozifilmekhez hasonlóan ezúttal is Bartos Erika 13 rövid meséjét fűztük össze. A történetekre legjellemzőbb, vissza-visszatérő motívum az empátia, az odafigyelés, a folyamatos törekvés a mások kívánságainak, vágyainak teljesítésére. A magyarországi gyerekközönség körében jól ismert, több mint 100 karakter mellett ezúttal is feltűnnek új szereplők: a Rézbogár, aki a harangok és csengők mestere, Borz Ottó, aki egy piros frizbit ajándékoz barátjának, Mókus Regőnek, valamint az Ezerlábú, akit távoli rokona, a Százlábú meghív magához almaszüretre.
A mesék nélkülöznek minden öncélú erőszakot, szándékuk szerint „szépre-jóra” tanítanak, a legkisebbek számára is jól követhetőek, jól befogadhatóak.

Korhatár: 3+/Gyártó(k) KEDD Stúdió/Rendező: Fazakas Kinga, M. Tóth Géza/Író: Bartos Erika/Zeneszerző: Alma Együttes/Mesélő: Pogány Judit

Előzetes:

DÉLUTÁN


13.30  Népek csatái - válogatás történelmi (2022/3D) - 80 perc // Iskoláskorú diákoknak
A Történelmi Animációs Egyesület 3D animációs dokumentumfilmjei. Történelmi hitelességű, oktatási célokra is alkalmas izgalmas alkotások a magyarok nagy csatáiról. A válogatás tartalma: Mogyoródi csata 1074, Nánorfehérvári diadal 1456, Mohácsi csata 1525 és a Szigetvár ostroma 1566.

Korhatár: 12+/Gyártó(k) Hyperion Interaktív Oktatásfejlesztő Kft.

Előzetes: 
15.00  A Napkirálynő mese (2007) - 76 perc // Iskoláskorúaknak, családoknak
Minden nagy fáraó mögött egy asszony áll. Akhesa hercegnő persze még nem számít asszonynak. Tizennégy éves, vad és neveletlen: pedig az őt körülvevő felnőttek mindent elkövetnek, hogy hozzátörjék a fáraó udvarának szigorú szokásaihoz. Akesha azonban egyre-másra meglóg otthonról, és álnéven, álruhában élvezi a közeli piac forgatagát. Önállóságának, éles eszének, no meg a macskájának köszönheti, hogy már többet tud a világról, mint apja, Akhnáton fáraó: tudja, hogy Karnakban a papok összeesküvést szőnek uralkodójuk ellen, és az ország határára nomád harcosok érkeztek, akik titokzatos megbízójuk utasítására várnak. A lány elszökik otthonról, anyjához, Nefretitihez indul az elefántok szigetére, hogy a segítségével, vagy ha kell, egyedül megmentse az országot. És esetleg még szerelmes is lehessen közben.

Korhatár nélkül 0+/Gyártó(k) Cinemon Entertainment/Rendező: Phillippe Leclerc

Előzetes: 
16.30  Kojot négy lelke - magyar animációs film, 106 perc, 2023
Kojot négy lelke címmel érkezik a Nyócker! rendezőjének, Gauder Áronnak az új filmje. Az egész estés animációs film az indián teremtéstörténetet meséli újra a mitikus Kojot figurájával a középpontban. Az univerzum teremtésének mítoszán keresztül a film arról az égető kérdésről beszél, hogy miként élhetünk harmóniában a környezetünkkel, amíg nem késő, hogy ne pusztítsuk el magunkat a Földön.

A Kojot négy lelke rendezője Gauder Áron, aki a Nyócker! című animációs filmmel korábban nagy szakmai és közönségsikert aratott. A Kojot négy lelke filmterve előtt Gauder Áron és a gyártó Cinemon Entertainment két rövidfilmet készített indián mesék alapján (Kojot és a szikla, Kojot és a sápadtarcú), amelyek jelentős nemzetközi fesztiválsikereket értek el, és világszerte számos díjat gyűjtöttek be. A kisfilmekhez a rendező az indiánjáték szülőatyja, Cseh Tamás által 2006-ban felmondott indián meséket vette alapul. A Kojot négy lelke 100 alkotó több mint ötévnyi munkájának eredménye. A most elkészült egészestés animációs film forgatókönyvírója a rendező mellett a Nemzet Művésze díjjal kitüntetett, Kossuth-díjas Bereményi Géza (A tanítványok, Eldorádó, A turné). Az alkotás magyar hangját olyan kivételes művészek adták, mint Bozsó Péter, Papp János, Pikali Gerda, Széles Tamás, valamint Scherer Péter, Kautzky Armand, Schneider Zoltán, Bolla Róbert. A Kojot négy lelke a Temple Réka vezette Cinemon Entertainment gyártásában, a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült.

Előzetes: 


ESTE


18.30  A Nemzeti Filmintézet hőskorából (1961-1987) - 75 perc
Vetítéssel egybekötött beszélgetés Bárdos Csaba filmesztétával

A válogatás tartalma:
SZENTGALLENI KALAND (1961) - Rendezte: Imre István
DIÓBÉL KIRÁLYFI (1963) - Rendezte: Dargay Attila
SZVIT (1969) - Rendezte: Richly Zsolt
MÉZES-TÁNCOS (1975) - Rendezte: Varsányi Ferenc
ÚJ LAKÓK (1977) - Rendezte: Gyulai Líviusz
HOLDASFILM (1978) - - Rendezte: Keresztes Dóra, Orosz István
GARABONCIÁK (1985) - Rendezte: Keresztes Dóra, Orosz István
ARANYMADÁR (1987) - Rendezte: Keresztes Dóra, Orosz István


A részvétel díjtalan!
(Csoportos látogatásról november 13-ig kérünk előzetes értesítést: p.toth@kmo.kispest.hu!)

Bővebb információ:
P. Tóth Erzsébet, tel.: 282-9752/0106 m.,email: p.toth@kmo.kispest.hu

 



Elégedettségmérés

KMO Művelődési Központ és Könyvtár - Minden jog fenntartva!