Műfajok
Helyszínek
Jegyek
×
Eseménynaptár
Terembérlés Tudnivalók a terembérlésről
Terembérlés
Programfüzet
Rendezvény Főoldalra Vissza
Katona Csaba előadás-sorozata 2024 Rendezvény
2024. május 15. szerda 18:00
bezár További időpontok
2024. május 15. szerda 18:00 -
2024. június 4. kedd 18:00 -
KMO

A Budapest 150 programsorozat keretén belül tavasszal és nyáron három különleges ismeretterjesztő előadást láthatnak a KMO-ban, Katona Csaba történész tolmácsolásában. Az előadások leírásához kattintson ide.

Soron következő előadások: 

  • 05.15. I SZE I 18.00 //  Balaton, nyaralás, szabadidő. A balatoni nyaralás a XIX. században
    A XIX. századra a városlakó, polgári rétegek körében megformálódott a tudatosan pihenésre fordított idő, a szabadidő fogalma. Ennek fontos eleme volt, hogy kiszakadjanak megszokott életvitelükből, lehetőleg fizikailag is eltávolodva lakó- és munkahelyükről. A Balaton így vált vonzóvá, de a 19. század derekán még csak Balatonfüred. Ide sem a tó vize, hanem a forrásvíz, a Savanyúvíz miatt jártak a gyógyulni vágyók, majd az igényeiket kiszolgáló infrastruktúrát kihasználandó immár az egészséges, szórakozni vágyó emberek is. A század végére pedig már a Balaton vize lett a fő vonzerő, így a tó egésze nyaralóhellyé lépett elő. Kik nyaraltak a Balatonnál, honnan jöttek, mivel töltötték idejüket a víznél? Az előadás erre keres és ad választ.

    Online jegyvásárás
  • 06.04. I K I 18.00 //  A fővárosi sörfőzés története
    A modern kori pest-budai sörfőzés kezdetei Buda felszabadításáig nyúlnak vissza, amikor Pesten főzdét nyitott Jakob Properger bajor sörfőző. Az igazi fénykora azonban a 19. század második felétől az első világháborúig tartó időszak volt. Kik, hogyan, milyen formában és mennyi sört főztek a reformkorban? Hogy jött létre a Dreher és nagy vetélytársa, a Haggenmacher? Hogyan tett szert a Monarchia éveiben Budapest abszolút dominanciára a hazai sörgyártásban? Az előadás a főváros sörgyártását és -fogyasztását mutatja be a reformkortól az első világháborúig.

    online jegyvásárlás

Belépődíj: 1.500,- Ft


Korábbi előadások:

04.24. I SZE I 18.00 // A repülő gyógyszerész, aki először repült Budapest fölött
A repülés mámora a 20. század elején még a teljes újdonság varázsával hatott. Nem tudta, de tán nem is akarta kivonni magát ennek bűvköréből Prodam Guidó sem, aki Fiuméban, a mai Rijekában született. Követte ugyan az apai példát és tanult gyógyszerész lett, de igazi hírnévre repüléseivel tett szert. Először szelte át az eget szülővárosa öble fölött, de Budapest esetében is őt illeti az elsőbbség. Harcolt az első világháborúban pilótaként, túlélt számos zuhanást és autóversenyzőként is voltak sikerei. Katona Csaba előadása e szinte Rejtő Jenői-i életutat mutatja be.



Online jegyvásárlás

 

Bővebb információ:
Szabó Andrea, tel.: 282-9752/0107 m. email: andi.szabo@kmo.kispest.hu

 

 



Elégedettségmérés

KMO Művelődési Központ és Könyvtár - Minden jog fenntartva!