Műfajok
Helyszínek
Jegyek
×
Eseménynaptár
Terembérlés Tudnivalók a terembérlésről
Terembérlés
Programfüzet
Figyelem! A program archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.
Rendezvény Főoldalra Vissza
Online! - A dániai Stevns Klint és környéke - Wekerlei világjárók Rendezvény
1970. január 1. csütörtök
bezár További időpontok
{{date_info_full}}
Wekerlei Könyvtár

A dániai Stevns Klint és környéke

Wekerlei világjárók

Időpont: 2023. június 16-30. péntek-péntek
Helyszín: online program - Wekerlei Könyvtár honlapja és Facebook oldala
Ajánlott korosztály: 6-99 éves korig

A STEVNS KLINT ÉS KÖRNYÉKE csodás és különleges látnivaló Dániában. A Stevns Klint egy közel 15 km hosszú, kövületekben gazdag tengerparti sziklacsoport, az UNESCO világörökségének része. A szirtek tetejéről gyönyörű kilátás tárul elénk a Balti-tengerre.
A Stevns Klint egyik legszebb szakasza Højerup kisváros közelében található, ahol a sziklaszirt tetején, 40 méteres magasságban az 1250-es évek környékén épített HØJERUP TEMPLOM áll. Az 1600-as években a tenger elkezdte felemészteni a sziklát, ahol a templomkert volt. A szirt eróziójának következtében egy földcsuszamlásban 1928-ban a templom egy része a tengerbe csúszott és megrongálódott. A templomot helyreállították, a dán kulturális örökség része lett, erkélyéről gyönyörű a kilátás a sziklákra és a tengerre. Szabadon látogatható, ma romantikus esküvők helyszíne.
A sziklaszirt alsóbb része fehér színű krétakőzet a késő krétakorból, kb. 72-66 millió évvel ezelőttről. A felettük lévő sárgásabb színű mészkőrétegek már a paleogén kor kezdeti szakaszában rakódtak le, kb. 66-61 millió évvel ezelőtt. Ez a geológiai lelőhely egy kivételes bizonyítéka annak, hogy kb. 65-66 millió évvel ezelőtt egy meteorit csapódott a Földbe. Az aszteroida kiirtotta a bolygónk életének több mint felét, beleértve a dinoszauruszokat is.
A STEVNS FYR, a Stevns világítótorony kicsit távolabb egy sziklaszirten magasodik. Az eredeti Stevns világítótorony 1818-ból származik. Abban az időben Európa legmodernebb világítótornya volt. Az épület, amiben a világítótorony állt, ma is látható. 1878-ban az eredeti Stevns világítótorony mellett mészkőből építettek egy 27 méter magas különálló világítótornyot, amihez a Stevns-szikla köveit használták.
HØJERUP egy kedves kikötőváros régi épületekkel, templomokkal.
RODVIG kisvárosból páratlan a kilátás a Stevns Klintre. A város szélén, a tengerparton egy szép, régi irányjelző épület áll.
FAXE városa a Faxe dán sörről, a Faxe Kondi üdítőről (ami olyan ízű, mint a Sprite) és a kőbányájáról híres. A város szélén fekszik egy nagy mészkőbánya, amire szép a kilátás egy magasban lévő, piramis alakú kilátóból. A közelben van egy másik kőbánya is, ami szintén érdekes látvány.
Tovább haladva a NYBORG FJORD felé egy másik világítótorony, a KNUDSHOVED FYR esik az útba. A távolból a párás levegő miatt homályosan látható a Sjælland és Fyn szigeteket összekötő STOREBELT, a Nagy-Bælt híd.
A VALLØ-KASTÉLY egy dániai udvarház, amit az írott források 1256-ban említenek először. Køge városától 7 kilométerre található. A vizesárokkal körülvett kastélyhoz egy park és tavak is tartoznak. 1731-ben VI. Keresztély a feleségének adta, aki 1737-ben itt alapította meg a nemesi származású hajadonok alapítványát Napjainkban a Vallø Alapítvány birtokolja az épületet és a hozzá tartozó 4.109 hektár területet. A kastély továbbra is otthont biztosít a dán nemesség köreiből származó hajadonoknak, életkortól függetlenül. 1976-ban a kastély és környéke volt az Olsen-banda vígjátéksorozat 8. filmjének központi helyszíne. „Az Olsen-banda bosszúja” című filmben „Borreholm-kastély” néven említették az épületet. A kastélyt fenntartó alapítvány védnöke II. Margit dán királynő.
KØGE kikötőváros a Køge-öböl partján fekszik. Dánia legrégebbi kikötője. A város első említése 1288-ból való, mint kereskedelmi központ. 1608-1615 között egy jelentős boszorkányüldözés zajlott a városban, ennek során 15 embert ítéltek el és égettek meg. A kikötő napjainkban is jelentős kereskedelmi és katonai fontossággal bír.

Képek: saját készítésű fotók;

Wekerlei Könyvtár
Cím: 1192 Budapest, Kós Károly tér 9.
Telefon: +36/1/282-9634
E-mail: konyvtar@kmo.kispest.hu; wekerlei.konyvtar@gmail.com
Honlap: https://www.kmo.hu/; https://uj.konyvtar.kispest.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/wekerleikonyvtar
A Wekerlei Könyvtár a KMO Művelődési Központ és Könyvtár tagintézménye.

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
Kapcsolódó programok

 



Elégedettségmérés

KMO Művelődési Központ és Könyvtár - Minden jog fenntartva!