Műfajok
Helyszínek
Jegyek
×
Eseménynaptár
Terembérlés Tudnivalók a terembérlésről
Terembérlés
Programfüzet
Figyelem! A program archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.
Rendezvény Főoldalra Vissza
ONLINE! HUSZKA JENŐ – SZILÁGYI LÁSZLÓ: MÁRIA FŐHADNAGY Rendezvény
1970. január 1. csütörtök
bezár További időpontok
{{date_info_full}}

Kispest fennállásának 150 éves születésnapi ünnepségsorozatának keretében

A Mária főhadnagy
című nagyoperett premier előadását láthatják vendégeink június közepén a KMO honlapján, díjmentesen, az ünnepségsorozat nyitásaként. Ezzel az előadással szeretnénk kedveskedni Önöknek! Bízunk abban, hogy ezzel a gesztussal is hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy velünk együtt újra ráhangolódjanak a KMO rendezvényeire, színházi előadásainkra. Szeretettel várjuk Önöket!

Az előadás 2021. június 11-én, 19 órától tekinthető meg ezen a weboldalunkon!
Megtekinthető: 2021. június 13., 16 óráig


HUSZKA JENŐ – SZILÁGYI LÁSZLÓ: MÁRIA FŐHADNAGY
nagyoperett, élő zenei kísérettel
Pesti Művész Színház premier előadásában, a KMO-színpadárólLebstück Mária (1830-1892.) gazdag kereskedőcsaládba született. Bécsben élt. A forradalom alatt Lebstück Károly néven csatlakozott az egyetemi légióhoz. Az 1848-as bécsi forradalom leverése után 1848 novemberében a honvédsereghez csatlakozott, részt vett például a branyiszkói, komáromi és a kápolnai csatákban. Hősiességéért fővadásszá, majd hadnaggyá léptették elő. Budavár elfoglalásának győzelmi ünnepén, ahol női ruhában jelent meg vőlegénye kérésére, kiderült eltitkolt női mivolta. Görgey kémnek hitte, és halálra ítélte. Kossuth azonban szabadon engedte. A verpeléti ütközet után 86 sebesültet mentett meg és szállított Tiszafüredre. Számos alkalommal sebesült meg, rendkívüli bátorságról tanúskodó haditetteiért aranykardbojttal tüntették ki, főhadnagyi rangot kapott. A szabadságharc bukása után az aradi várban raboskodott. 1880-ban Újpestre költözött és itt halt meg.

Szereposztás: Lebstück Mária - Fogarassy Bernadett, Jancsó Bálint - Csengeri Attila, Draskóczy - Virágh József, Antónia - Benedekffy Katalin, Tobiás - Czető Roland, Panni - Fritz Éva, Herbert - Pintér Gábor, Biccentő strázsamester - Faragó András, - Tábori orvos - Fogarassy András, valamint a színház tánckara és énekkara (Budai Márton, Kelemen Ákos, Magyar Viktória, Lengyel Eleonóra, Czető Ádám), Bíró Attila karmester és zenekara közreműködésével, rendező: Seregi Zoltán.

A premier előadás megvalósulását az NKA - Nemzeti Kulturális Alap -, illetve a Pesti Művész Színház, valamint a KMO Művelődési Központ és Könyvtár támogatja.

 Elégedettségmérés

KMO Művelődési Központ és Könyvtár - Minden jog fenntartva!