Műfajok
Helyszínek
Jegyek
×
Eseménynaptár
Terembérlés Tudnivalók a terembérlésről
Terembérlés
Programfüzet
Figyelem! A program archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.
FILMKLUB 2023 TÉL-TAVASZ Rendezvény
1970. január 1. csütörtök
bezár További időpontok
{{date_info_full}}
KMO

FILMKLUB 2023 TÉL-TAVASZ

magyar filmjátszás aranykora
Visszatekintés a '60-as évekre a KMO Filmklubban
A filmklubot vezeti: Bárdos Csaba filmesztéta

A filmek felújított kópiák a Nemzeti Filmarchívum jóvoltából!

Belépődíj: 500,- Ft

Következő alkalom: 05.12. I P I 18.00 // Hideg napok  online jegyvásárlás

 

2023 téli-tavaszi filmvetítések:

01.13. I P I 18.00 // Apa
lélektani, történelmi dráma, 1966, 98 perc

rendező: Szabó István
forgatókönyvíró: Szabó István,
operatőr: Sára Sándor,
főszereplő: Gábor Miklós, Bálint András, Erdély Dániel, Tolnay Klári, Ráthonyi Zsuzsa, Sólyom Katalin

Egy apa nélkül maradt fiú akadályokkal teli felnőtté válását követjük végig. A fiatal főhős (Bálint András) sorra felidézi és saját fantáziájával színesíti az 1945-ben elhunyt apjával (Gábor Miklós) kapcsolatos emlékeit. Képzeletében az orvos papa először rettenthetetlen ellenállóvá, majd százakat megmentő ünnepelt hőssé nemesedik. Az időközben egyetemistává cseperedő fiút egyre jobban nyomasztja az általa kreált mítosz és a korántsem annyira izgalmas valóság feszültsége. Ha végre a saját útját szeretné járni, le kell számolnia hamis apaképével.


02.10. I P I 18.00 // Butaságom története 
vígjáték 1965, 84 perc  

Rendező: Keleti Márton
Forgatókönyvíró: Gyárfás Miklós
Zeneszerző: Fényes Szabolcs
Operatőr: Hegyi Barnabás
Vágó: Morell Mihály
Szereplők: Ruttkai Éva, Básti Lajos, Mensáros László, Várkonyi Zoltán, Kozák László, Szendrő József, Irina Petrescu, Rajz János, Sulyok Mária 

online jegyvásárlás



Mérey László és Kabók Kati, a rokonszenves színészházaspár ismert alakja a pesti életnek. A színpadon mindig a férj játssza a fontos szerepeket és sohasem mulasztja el Katival éreztetni, hogy ő viseli a kalapot, ő, az okos, megnyerő férfi, ő, a nagy színész. Kati a háttérben meghúzódva játssza a butácska feleséget, mígnem a család író barátja segítségével alkalma lesz kitörni ebből a szerepkörből.
03.10. I P I 18.00 // Szerelmesfilm
filmdráma, 1970, 119 perc

Rendező: Szabó István
Forgatókönyvíró: Szabó István
Zeneszerző: Gonda János
Operatőr: Lőrincz József
Díszlettervező: Vayer Tamás
Jelmeztervező: Mialkovszky Erzsébet
Vágó: Sivó György

Szereplők: Halász Judit, Bálint András, Békés Rita, Mándy Iván, Kelemen Edit, Szamosfalvy András, Berényi Éva

Oláh Jancsi Franciaországba utazik, hogy több mint tíz év után találkozzon gyermek- és ifjúkori nagy szerelmével, Katával. A vonaton újraéli kapcsolatukat, melynek 1956 vetett véget, amikor Kata az emigráció mellett döntött. A francia kisvárosban együtt töltött feledhetetlen napok dacára rádöbbennek, hogy mindketten megváltoztak. A közösen átélt félelmek és szép emlékek végérvényesen az édes-fájdalmas múlt részévé váltak.

ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS





04.14. I P I 18.00 // Feldobott kő
dráma 1968

Rendező: Sára Sándor
Forgatókönyvíró: Sára Sándor, Csoóri Sándor, Kósa Ferenc
Zeneszerző: Szőllősy András
Operatőr: Sára Sándor
Vágó: Morell Mihály

Szereplők: Balázsovits Lajos - Pásztor Balázs, Pásztor János - Balázs apja, Berek Kati - Balázs anyja, Todor Todorov - Ilias, Bánhidi László - János bácsi, Bihary József - Balázs nagyapja, Őze Lajos - Főiskolai tanár, Molnár Tibor - Kerék András, Kömíves Sándor - Géza bácsi


Pásztor Balázs, egy falusi vasutas fia az '50-es évek elején filmrendezői szakra jelentkezik, de mivel apját bebörtönözték egy jelentéktelen szabálytalanság miatt, nem veszik fel a főiskolára. Földmérői állást vállal. Munkája során sok vidéket jár be, sokféle embert ismer meg. Ezek az ő "egyetemei". Barátságot köt a hazájából idemenekült görög partizán házaspárral, Iliásszal és Irinivel. Tiszteli az egyenes jellemű Iliászt, aki éppen meg nem alkuvó természete miatt sokszor összevész a főmérnökkel. Egy alföldi tanyaközpont kialakításán dolgoznak az erőszakos téeszesítés idején. A felbőszült tanyasiak úgy érzik, Iliász kétértelmű játékot űz velük. Balázs munkája során cigányokkal kerül össze, és szemtanúja lesz, hogy a hatalom milyen megalázóan bánik velük. Évek múlva, mint rendező, első filmjét a küzdelmes évek során megismert emberek emlékének szenteli.



05.12. I P I 18.00 // Hideg napok
háborús dráma, 1966

Rendező: Kovács András
Író: Cseres Tibor
Forgatókönyvíró: Kovács András
Operatőr: Szécsényi Ferenc
Díszlettervező: Zeichán Béla
Jelmeztervező: Lázár Zsazsa
Vágó: Daróczy Mária

Szereplők: Latinovits Zoltán - Büky őrnagy, Darvas Iván - Tarpataki főhajónagy, Szirtes Ádám - Szabó tizedes, Szilágyi Tibor - Pozdor zászlós, Bara Margit - Rózsa


1942-ben a magyar hadsereg főtisztjei razziát rendeltek el a Bácskában, melynek eredményeként kétezer-ötszáz szerbet és nyolcszáz zsidót öltek meg. A Duna jegén robbantott lékben, ahová az áldozatokat lőtték, háromezer-háromszáz ember tűnt el "nyomtalanul". A vérengzés négy résztvevője közös cellában várva ítéletét, az öt év előtti rettenetes "hideg napokat" idézi fel emlékezetéből. A Cseres Tibor regényéből készült film jelentős magyar sikereket mondhat magáénak. Többek között a Karlovy Vary Filmfesztivál fődíja mellett a Magyar Játékfilmszemle társadalmi zsűrijének fődíját és a forgatókönyvírói díjat is megkapta. Szirtes Ádám a legjobb férfi alakítás díját kapta.

Online jegyvásárlás

 

A sorozat vetítései az Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósulnak meg!

 



Elégedettségmérés

KMO Művelődési Központ és Könyvtár - Minden jog fenntartva!