Műfajok
Helyszínek
Jegyek
×
Eseménynaptár
Terembérlés Tudnivalók a terembérlésről
Terembérlés
Programfüzet
Figyelem! Ez a hír archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.
Sajtószoba Főoldalra Vissza
Városünnep 2022: újra szabadon a szabadban!

Június 11-12-én került megrendezésre a kerület legnagyobb szabadtéri rendezvénye, a Kispesti Városünnep. A Republic fergeteges vasárnap esti koncertjével ugyan véget ért a kétnapos Városünnep, de a várossá válás 100. évfordulójához kapcsolódó programsorozat még nem fejeződött be. 

Nem véletlenül lett az idei fesztiváljellegű rendezvény szlogenje a „szabadon a szabadban”, hiszen a koronavírus-járvány miatt utoljára 2019 júniusában volt Városünnep a Templom téren, amikor együtt ünnepelhették a kispestiek a település várossá válását. De nem csak ezért különleges ez a jubileumi programsorozat. A Városünneppel csupán a Templom téri rendezvénynek lett vége, az ünnepi programsorozat majd az adventi kulturális rendezvényekkel zárul csak le. Addig pedig számtalan helytörténeti séta, ismeretterjesztő előadás, és szeptember 24-én a Mihály-napi búcsú vár még ránk – közölte Gábor Ilona, a KMO Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója, a jubileumi rendezvénysorozat koordinátora.

Ez volt az első alkalom, hogy a korábban összevont két intézmény a KMO és a Wekerlei Kultúrház (WK), KMO Művelődési Központ és Könyvtár néven közösen szervezte a városünnepet. 

Más újdonságokról Gábor Ilona igazgató elmondta: a nagyszínpadon, a helyi együtteseken kívül, idén szinte csak olyan fellépőket láthattak a kispestiek, akik még nem jártak Városünnepen a kerületben. Még a zárókoncertet adó Republic is ebbe sorba tartozik, annak ellenére, hogy a KMO évtizedekig próbahelyet biztosított az együttesnek.

Az időjárás is kegyeibe fogadta az eseményt, mind két napon elkerülte az eső a kerületet, és szerencsére balesetet sem szenvedett senki a két nap alatt.

A kiegészítő programok között is jócskán találhattak újdonságot az érdeklődők, ezekkel vált igazán családi rendezvénnyé az ide Városünnep. Mert például mindkét napon volt Ökocsiga játszóház, virtuális valóságsátor, kerékpárral hajtott elektromos autópálya, „ládavasút”, ki lehetett próbálni trükkös járgányokat és még igazi kereket is lehetett cserélni a virtuális autónkon.

De most is itt volt a Nem Adom Fel Alapítvány, akiknél kipróbálhatták az érdeklődők a kerekesszékkel és a fehér bottal való közlekedést. És ugrálhattak a gyerekek az Euro Bungee-val, próbára tehették egyensúlyozó érzéküket a 3D-karikában. A kisebbeket babasátor, környezetvédelmi útvesztő, pihenő sarok, minigolf, mini kalandpark várta. Kint volt a téren Leo, a Honvéd FC ember nagyságú kabalaoroszlánja is.

Ezen kívül az „Ady Endre út arcai – utazás a 42-es villamossal” címmel 3x3, összesen 9 tablóból álló helytörténeti alkalmi kiállítást láthattak a Nagy Balogh János Kiállítóterem előtt, ahová egyébként is érdemes volt betérni, mert a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény, Siklós Zsuzsanna és Mohay Orsolya munkájának, valamint a Kispesti Helikon Kulturális Egyesület 24 alkotójának köszönhetően remek kiállítás nyílt a napokban a 100 évfordulóra.

Az első napon szívesen hallgatta a közönség a Fekete Lakkcipők, Komár László emlékzenekart, a MIEZ, Illés emlékzenekart, óriási sikerrel szerepelt a Balkán Fanatik, és sokan voltak kíváncsiak a Kelemen Kabátban együttesre is. Az Alma együttes gyerekeknek adott koncertje nyitotta a második napot. Őket a KMO és a WK művészeti csoportjainak bemutatói követték, majd az Obsitos Fúvószenekar adott koncertet. A fiatalabbakat a Weinkillers, másokat a ManGoRise, és közkívánatra a The Biebers előadása csalogatta a nagyszínpad elé.

A kétnapos esemény fantasztikus hangulatú Republic-zárókoncertjét még sokáig emlegetni fogják Kispesten. A hagyományos tűzijáték helyett idén a zárókoncert show-elemei ejtették ámulatba a közönséget.

 

A műsorokat szombaton Vágó Piros, vasárnap pedig Dj. Dominique vezette.


Forrás: kispest.hu
Fotó: Getto Márton, Ruzsa István

 
Budapest, 2022. június 10.

--

KMO Művelődési Központ és Könyvtár
Cím: 1191 Budapest, Teleki u. 50. 
Telefon: 282-9752/0108 
Fax: 282-9752/0113 
E-mail: kmo@kispest.hu
Web: https://www.kmo.hu 
Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz: KMO Facebook oldal

 Elégedettségmérés

KMO Művelődési Központ és Könyvtár - Minden jog fenntartva!