Műfajok
Helyszínek
Jegyek
×
Eseménynaptár
Terembérlés Tudnivalók a terembérlésről
Terembérlés
Programfüzet
Figyelem! A program archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.
Rendezvény Főoldalra Vissza
A ZENE, AMI ÖSSZEKÖT - Válogatás a MÜPA koncertfelvételeiből Rendezvény
1970. január 1. csütörtök
bezár További időpontok
{{date_info_full}}
KMO

Vetített képes könnyűzenei sorozat a MÜPA-ban elhangzott és látott hazai, illetve nemzetközi neves koncertekről.
A vetítés-sorozatot a MÜPA támogatja. (Forrás: MÜPA)

Kattintson az alább program nevére, amiről bővebb információt szeretne kapni:

01.19. // Tárkány művek
02.16. // Zene-szó: Szakcsi Lakatos Béla estje
03.23. // Babos Gyula: Makrokozmosz
04.20.
// Tátrai Band


2022. január 19. szerda 18.00-20.00
Tárkány Művek

A 2008-ban alakult Tárkány Művek a népzene, a dzsessz, a pop és a két világháború közötti sanzonok ötvözetéből alkotta meg a maga külön bejáratú, ám roppant vonzó világát. Zenei témáit többnyire a tradicionális dalokból meríti, hogy aztán azokat eddig ismeretlen hangszereléssel és Paár Julianna gyönyörű hangjával teljesen újjávarázsolja. Arcomba az arcod vésted címmel 2010-ben látott napvilágot debütáló albumuk, mely azonnal kultikussá vált a „városi folk” rajongói körében. Ugyancsak kedvező visszhangra talált a nemzetközi sajtóban is, miután a rangos World Music Network kiadó gondozásában is megjelent. Méltán kapott 2012-ben Junior Prima-díjat a cimbalmos Tárkány Kovács Bálint vezette zenekar, amelynek 2013-as Címesincs albumán a saját szerzemények mellett egy Gershwin-átirat, egy Coltrane-ballada és egy széki népdal is helyet kapott. Együtt tanúsítva, hogy a Tárkány Művek rendületlenül tartja az irányt, sőt újabb jelentős lépést tett: hidat teremtve a földrajzi régiók, a zenei műfajok, a kultúrtörténeti korszakok, a hagyomány és a modernség között. Szórakoztatóan, szellemesen és mélyen személyesen.


2022. február 16. szerda 18.00-20.00
Zene-szó: Szakcsi Lakatos Béla estje

Szakcsi Lakatos Béla a Nemzet Művésze, Kossuth-, és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, zeneszerző, érdemes művész. Három évvel ezelőtt a Magyar Kultúra Napján a Müpa különleges műsorral tisztelgett Az évad művészévé választott művész szerteágazóan gazdag munkássága előtt. A kortárs jazz meghatározó alakjának nemzetközi karrierjét az 1970-ben a Montreux-i Jazzfesztiválon Pege Aladár kvartettjével elnyert második díj indította el. A Rákfogó együttes, majd a Saturnus tagjaként jelentős szerepe volt a fúziós zene hazai elterjedésében, de érdeklődése kiterjedt a komolyzene és a jazz ötvözésére is. A 2004-ben megjelent Na dara! (Ne félj!) című albuma a cigány jazz műfajteremtő darabjának tekinthető. Életműve elismeréseként 2005-ben Kossuth-díjjal tüntették ki, 2006-ban Prima-díjban részesült, 2014-ben A Nemzet Művészévé választották. Az utóbbi időben behatóan foglalkozott Kurtág György és Ligeti György műveivel, mert továbbra is elhivatottan kísérletezik azzal, hogy az elkülönülő zenei műfajokból közös nyelvet teremtsen. Koncertjeire legújabban a jazz és a kortárs improvizáció ötvözése jellemző. Ezzel túllépi a megszokott kereteket, a klasszikus és a kortárs zenére, a népzenére, valamint a jazz¬re egyaránt reagáló progresszív stílust hozva létre. Ez a határokat feszegető, autonóm nyi¬tottság, csillapíthatatlan kísérletező kedv ihlette meg a műsor alkotóit, hogy a kortárs magyar irodalom legjavából hívjanak meg hozzá társakat. Szakcsi, Bereményi Géza, Darvasi László és Závada Pál közös fellépése a zene és az irodalom izgalmas párbeszédének ígérkezik.


2022. március 23. szerda 18.00-20.00
Babos Gyula: Makrokozmosz

Április 12-én lesz három éve, hogy 68 évesen elhunyt a Liszt Ferenc-díjas zenész, zeneszerző, dzsesszgitáros, a magyar dzsessz, blues kiemelkedő alakja volt. Babos első saját együttese a Saturnus névem működött, majd létrehozta a Babos Triot, később formációkkal tevékenykedett a zenekar. A felvétel a halála előtt, négy évvel készült, 2018-ban. Kezdetben a rockos ritmusok érintették meg leginkább, de bebarangolta a mainstream jazz, a blues, a roma folklór, az indiai zene és a klasszikus zene vidékeit, és bármit csinált, áthatotta az improvizáció izgalma, a jófajta kockázatvállalás szelleme. Ezen a fellépésen Babos két igen tapasztalt fúvós kolléga, Winand Gábor szaxofonos, fuvolista és Fekete-Kovács Kornél trombitás, valamint az egyik legfoglalkoztatottabb hazai nagybőgős, Orbán György és a még tanulmányait végző, kivételes tehetségű dobos, Czirják Tamás mutatja be zenei tehetségét a nyíltszívű egybegyűltek számára. Külön csemege, hogy afféle prológusként az önmagát Babos Gangként aposztrofáló Veres Mónika 'Nika', Kardos Norbert, Fonay Tibor és Balogh László formációja teszi tiszteletét a koncert első részében.

 


2022. április 20. szerda 18.00-20.00
Tátrai Band

Az 1989 óta működő Tátrai Band tagjai a legelismertebb hazai muzsikusok közé tartoznak. Pályafutásukat számos nagylemez és aranylemez fémjelzi, és olyan ismert számok, mint a New York, New York vagy a Küszöbön túl. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben még soha nem játszottak, ezért izgalmas világukat ezen a koncerten majd legnagyobb slágereikkel és néhány különleges zenei csemegével is fűszerezik.


 

A belépés díjtalan. Előzetes regisztráció: informacio@kmo.kispest.hu

Bővebb információ:
Szűcsné Gajárszky Vera, tel.: 282-9752/0106, email: szucsne.vera@kmo.kispest.hu

 Elégedettségmérés

KMO Művelődési Központ és Könyvtár - Minden jog fenntartva!