Műfajok
Helyszínek
Jegyek
×
Eseménynaptár
Terembérlés Tudnivalók a terembérlésről
Terembérlés
Programfüzet
Figyelem! A program archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.
Rendezvény Főoldalra Vissza
Gépész Filmklub - 2021 TAVASZ Klub
1970. január 1. csütörtök
bezár További időpontok
{{date_info_full}}
KMO

FIGYELEM! A filmklub májusi vetítése a KMO intézményén belül kerül megrendezésre.

A Gépész Filmklubunk öt éve működik a KMO-ban, péntekenként 18 órától. A moderátor Bárdos Csaba filmesztéta. A vetítések előtt minden alkalommal részletes bevezetőt tart, melynek keretében ismerteti a film elkészítésének körülményeit, a történelmi kor fontos momentumait, az alkotók és főszereplők életrajzát, a film érdekességeit és felhívja a figyelmet a film egyes aktuális, vagy különleges részleteire. A vetítéseket követően a nézőkkel közös elemzést tart, így lehetőség van megvitatni a felmerülő kérdéseket, a film történelmi aspektusait. Néhány alkalommal vendég is érkezik a filmklubba. A kiválasztott négy filmet - februártól május végéig havonta - a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. Filmarchívum Igazgatósága előzetes engedélyével vetítjük.

Négy különleges magyar filmet tervezünk vetíteni, jeles alkotóktól, amelyekről és akikről érdemes beszélni!

Bővebb információért kattintson a film nevére:

Isten hozta, őrnagy úr! 

Meteo

Talpuk alatt fütyül a szél 

Magyarok

FONTOS INFORMÁCIÓ!
A februári, márciusi, áprilisi (és járványhelyzettől függően a májusi) filmvetítés online érhető el, regisztrációt követően. Jelentkezni lehet: informacio@kmo.kispest.hu, vagy csatlakozzon zártkörű facebook csoportunkhoz. Azok a személyek, akik csatlakoznak facebook csoportunkhoz, automatikusan megkapják a filmek megtekintéséhez szükséges hivatkozást. Bárdos Csaba filmesztéta felvezetőjét és záró gondolatait, illetve hozzá intézett kérdéseit ebben a csoportban tehetik fel. Az emailen regisztrálók pedig, a megtekintéshez szükséges linket a KMO Művelődési Központ és Könyvtár küldi el a megadott email címre. (Kérjük figyelje a spam mappát is!) Figyelem! A filmklub filmjeit moderálással a valós időben tekinthetik meg regisztrált vendégeink!

FIGYELEM! A filmet továbbadni, a hivatkozást továbbküldni, illetve letölteni szigorúan tilos. A film szerzői jogaival az NFI rendelkezik. Minden jog fenntartva! A szerzői jogok megsértése jogi következményt von maga után. Az ebből fakadó felelősséget a KMO minden ilyen esetben áthárítja a jogsértő felé.


2021. február 19. péntek 18.00
Isten hozta őrnagy úr! - ingyenes online vetítés
1969. magyar dráma/vígjáték – 96 p.

ONLINE FILMVETÍTÉS VÉGET ÉRT


Bárdos Csaba filmesztéta ajánlója: "1969 az az év, amikor Bacsó Péter Tanú című filmjét készíti el. A legendás hatvanas évek utolsó éve. A tanú nagyon provokatív és betiltásra kerül. Ez a film pedig egy önálló utat jár be és mára legendás jelenetekkel van jelen a közbeszédben. Tele szimbolikus, „időtlen” utalással, így a mindenkori cenzúra nem tudott mit kezdeni vele. A militarizmus nevetséges figurája az egyszerű ember kiszolgáltatottságán keresztül modellezi a hatalmat.

Meddig lehet ezt megtenni? Hol vannak az emberi határok? A forgatási helyszín, Szarvaskő , egy igazi ékszerdoboz a dombok között. Pár éve egy baráti társasággal igazi élmény volt ott járni…Még a forgatásról megmaradt dobozt is fogtunk a kezünkben…
Erről és persze sok másról is szót ejtünk majd, a filmet követő beszélgetésen!"

 

A filmszatíra forgatókönyvét Fábri Zoltán írta Örkény István Tóték című kisregénye alapján és Fábri is rendezte a filmet. Zenéjét szerezte: Mihály András, operatőr: Illés György. Főszereplők: Latinovits Zoltán (Őrnagy), Sinkovits Imre (Tót Lajos), Fónay Márta (Tóthné Mariska), Venczel Vera (Tóth Ágika), Páger Antal (Tónay plébános), Rajz János (gépész), narrátor: Darvas Iván.

A második világháború idején az észak-magyarországi kis faluban a Tót család levelet kap a fronton szolgáló fiuktól, melyben közli, hogy őrnagya hozzájuk érkezik betegszabadságra. Tóték készülnek a vendég fogadására, ám arra a testi és lelki terrorra, ami következik, egyikük sem számít. A mű alapvetően a kisember hatalommal szembeni kiszolgáltatottságáról szól. Arról, hogyan képes a hatalom a magánszféránkba behatolva az öncélú, értelmetlen, ostoba szabályokat ránk erőltetve szétrombolni a normális élet kereteit. A kiszolgáltatott kisember nap mint nap folyamatosan mérlegelésre kényszerül: eleget tegyen-e a hatalom legújabb bornírt kívánságának, felborítva ezzel minden szabályt, ami szerint a normális emberek élik mindennapi, megszokott életüket. A kisember a szerettei sorsáért érzett felelőssége alapján végül kénytelen elfogadni személyes kiszolgáltatottságuknak az elviselhetetlenségig történő növekedését.

1970-ben a Magyar Filmszemlén a Legjobb férfi szereplő: Latinovits Zoltán.


2021. március 19. péntek 18.00
Meteo - ingyenes online vetítés
1990. színes magyar filmdráma 98 perc

ONLINE FIMVETÍTÉS VÉGET ÉRT

Bárdos Csaba filmesztéta ajánlója: "A Meteo a magyar film egyik izgalmas különlegessége, amely a hazai filmgyártásban különösebb előzmények nélküli,disztópikus, poszt-apokaliptikus filmek zsánerét kelti életre, kelet-európai miliőben. Egy haldokló világot mutat be, amellyel a szocialista rendszer összeomlására érez rá. A csak egyetlenegy játékfilmet rendező Monory Mész András a szocializmus utáni káoszból is felvillant valamit, amikor a koszszürke, hidegkék metropolisz vezérlőelveként a gyors meggazdagodás délibábját nevezi meg. A Meteo azonban nem csupán a rendszerváltó korszak időkapszulája: a megbolonduló időjárással korunk klímakatasztrófáját is előrevetítette."

A filmet Mész András rendezte, forgatókönyvíró: Mész András, Bereményi Géza. Zeneszerző: Másik János, Szemző Tibor, operatőr: Szabó Gábor. Főszereplők: Eperjes Károly (Berlioz), Varga Zoltán (Verő), Esztergályos Cecília (Marilyn), Balkay Géza (rendőrfőnök), Vajdai Vilmos (Henrik), Stohl András (pultos).

A film a leköszönő szocialista rendszer, a nehézipari válság, a virágzó underground és a beköszöntő piacgazdaság találkozását dolgozza fel. Az apokaliptikus hangulatért a zene, a helyszín (lepusztult, elhagyott gyártelep), a napjai nagy részét fürdőkádban töltő informatikus-zseni és a régi Csajkával furikázó vagányok felelnek. Egy lerohadt metropoliszban az anyagias Berlioz, az erőember Verő és a meteorológus Felhőcske a gyors meggazdagodás lehetőségét kutatja. Nincs sok idejük, mert a negyedet lebontásra ítélte a vezetőség, tervükbe pedig egy gyönyörű nő is bekavar.


2021. április 23. péntek 18.00
Talpuk alatt fütyül a szél - tervezett ingyenes online vetítés
1976. színes magyar filmdráma, westernfilm – 87 perc

ONLINE FILMVETÍTÉS VÉGET ÉRT

 

Bárdos Csaba filmesztéta ajánlója: "Ha van Western...akkor Eastern is lehet. Az egyik legtermékenyebb zsáner a végét járja már 1976-ban. Az utolsó spagetti-western, Enzo G. Castellari Keoma című remeke, ami Szomjas Györgyöt arra késztette, hogy elkészítse ezt a filmet. Minden megvan! A puszta, az eladott termőföld birtoklása és a kiszolgáltatott emberek. Csak az individualista hősök tudnak egy olyan reményt adni, ami felveheti az erős hatalommal a versenyt. Remek színészek, kitűnő zene és a magyar puszta, ami felér bármelyik más helyszínnel...Ez az Eastern!"

Rendezte: Szomjas György, forgatókönyvíró: Szomjas György és Zimre Péter, zene: Sebő Ferenc, operatőr: Ragályi Elemér. Főszereplők: Đoko Rosić – hangja: Bessenyei Ferenc (Farkas Csapó Gyurka), Bujtor István (Mérges Balázs csendbiztos), Vladan Holec – hangja: Cserhalmi György (Jeles Matyi), Bordán Irén (Parti Bözsi), Reviczky Gábor (Babák Ferkó).

Az 1830-as évek betyárvilágában játszódó film főhőse, Gyurka megszökik a börtönből és visszatér a karcagi pusztákra, hogy bosszút álljon feladóin. A pusztai pásztorok védelmet látnak benne, mert életterüket a gazdag, kapitalizálódó vármegye erősen korlátozza. Farkas Csapó Gyurka elfogásával Mérges Balázs csendbiztost bízzák meg, aki Gyurkának a barátja volt. Amikor a tanítványának szegődött Jeles Matyi elárulja őt, szorulni kezd a hurok a nyaka körül. Szomjas György volt az első, aki megpróbálta magyar környezetbe átültetni a western műfaját. 1977-ben a film megkapta a Magyar Filmkritikusok Díját.


2021. május 28. péntek 18.00
Magyarok - vetítés a KMO-ban
1978. magyar játékfilm - 107 perc

FIGYELEM! A filmklub májusi vetítése a KMO intézményén belül kerül megrendezésre.

ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS

Rendezte: Fábri Zoltán, forgatókönyvíró: Fábri mellett Balázs József, zene: Vukán György, operatőr: Illés György. Főszereplők: Koncz Gábor (Fábián András), Pap Éva (Ilonka), Szilágyi István (Bacskó Bandi), és Bihari József, Gera Zoltán.

Magyar vendégmunkások 1943-ban Németországba mennek a bevonult parasztok helyett dolgozni, elkerülve a besorozásokat. Nem sejtik, hogy ezzel valójában elébe mennek a háború rejtett hátországi borzalmainak: kiüresedett, magányos porosz apáknak (rosszul csengő Wagnert hallgat a „gazda”), francia hadifoglyok szenvedéseinek lesznek tanúi (akik a kastélyon túl „laknak”), de nem értik, hogy mi folyik körülöttük. A világnak nem fontosak, s a külvilág sem fontos számukra, pedig érdeklődnének utána, de az emberek már elidegenültek egymástól. A filmet az 51. Oscar-gálán a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában jelölték.


Belépődíj: 500,- Ft


A vetítések a Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum engedélyével, a Filmjus részére fizetendő alkotói jogdíj megfizetése mellett, a Filmintézet által felújított kópiáival valósulnak meg, mp4 formátumban. A filmklubon a filmek bemutatását, a bevezetőt, illetve a vetítéseket követően a beszélgetéseket Bárdos Csaba filmesztéta vezeti.

A Gépész Filmklub vetítéseit támogatja az Nemzeti Kulturális Alap!

 

 Elégedettségmérés

KMO Művelődési Központ és Könyvtár - Minden jog fenntartva!