Programok Főoldalra Vissza
ONLINE! AKIK ÁTREPÜLTÉK AZ ÓCEÁNT - JELENLEG NEM ELÉRHETŐ!
Rendezvény

 

Aki Kispesten él feltehetően ismeri az Endresz György utcát. Endresz György és Magyar Sándor 1931. július 16-án átrepülte az Atlanti-óceánt, mely abban az időben igazi szenzáció volt. Repülésük története ismert, sokan tudják, hogy a repülés két célt szolgált: magát a nagy óceáni repülést és az alkalmat felhasználva, tiltakozást a Trianoni békediktátum ellen. A merész vállalkozás Amerikából indult, a gép felirata is ezt jelképezte, „Justice for Hungary” (Igazságot Magyarországnak).

 


A Mátyásföldi reptéren hatalmas tömeg várta Endresz és Magyar megérkezését, Karinthy Frigyes tudósította volna a gép megérkezését. A benzin azonban kifogyott a repülőből, így kényszerleszállást hajtottak végre Bicske határában.


De kanyarodjunk vissza Kispestre. A Kispest –Szentlőrinc (1931. július 18.) „élőben” közvetítette a rendkívüli repülés és megérkezés történetét. „Csütörtökön délután Kispest lakossága nagy izgalommal vonult ki a szabadba, hogy a közelfekvő(!?) Mátyásföldi repülőtérre érkező két magyar pilóta Endresz György és Magyar Sándor megérkezését láthassák…. A Kispesti Mentők székházának tetejéről a derék mentőorvosok kukkerrel vizsgálják a nyugati láthatárt. Minden pillanatban izgatottan adták le a kíváncsiaknak a helyzetjelentést. De 6 óra rég elmúlott, még mindig nem tűnt fel a „Justice for Hungary". Pedig a rádió szorgalmasan adta le a jelentéseket. A Lukács-féle vendéglőben a stammgasztok (sic!)- törzsvendégek- is élénk- figyelemmel lesték a rádiójelentéseket. Egyik része a társaságnak az Üllői-út és a Kossuth Lajos-utca sarkán álldogálva tekingetett az ég felé, a másik része a társaságnak bent fülelt …Oly híreket adott le 7 óra felé a rádió, hogy már Győr felett látták a gépet és húsz perc múlva Budapest fölé érkeznek. Minden szem az úttestek fölé, nyugat felé néz.. Még mindig nem tűnik fel a gép. A Lukácsnál lesik, várják a rádió újabb jelentéseit. Eltelik a húsz perc, majd egy óra és még mindig semmi. Negyed 9 órakor a rádió nyugtalanító hírt ad le, Bicskén leszállott a gép. Elfogyott a benzinük. A gép légcsavarja is eltörött. Az arcok elsápadtak ezen híradásra. Több közbeszólás: Talán nem sebesültek meg komolyan? Az utcákon ácsorgó emberek is tudomást szereztek a két aviatikus kényszerleszállásáról, lassan-lassan szomorú szívvel oszladozni kezdtek. A „Gödörben" nyomott hangulatban vitatkoznak. Mindenkinek van észrevétele. A rádió újabb hírt közvetít, hogy nem Bicskén, hanem Alcsúton történt a kényszerleszállás és autón elébük mentek, hogy esetleg kijavíthassák a gépet. …Pontosan 9 órakor ismét jelentkezik a rádió. Örömmel jelentik, hogy autón sikerült az alcsúti országút közelében levő egyik kukoricásban a Justice for Hungary" gépet a két pilótával együtt felfedezni és tekintve, hogy a pilóták nem sebesültek meg, így a rádió közönség pár perc múlva hallhatja- „Endresz György és Magyar Sándor szavait, melyet a rádió közönségéhez fognak intézni.”

 


Az izgalmakkal teli este után Kispest város városfejlesztési bizottsága elhatározta, hogy utcát neveznek el a két hősről. Több utca is szóba került, mint átnevezendő terület: az Aladár, a Nefelejcs és a Szegfű utcákat tartották erre alkalmasnak. Végül is a Nefelejcs utca lett Endresz György utca, később többször változott a neve, de 1992 óta ismét így hívják. Míg Magyar Sándorról, a Lajosmizsei vasútvonalhoz közel neveztek el egy utcát, melyet az ötvenes évek óta már Magyar László utcának hívnak.


Kispesten is megálltak a híres pilóták, mikor országos körútra indultak. A város felkészült fogadásukra augusztus 18-án. Az Üllői úti házsorok virágba borultak- melyet külön kért a város vezetősége-, és hatalmas pompával fogadták őket a Határ útnál az MTI tudósítása szerint:


„Kispest, augusztus 18.- Kispest város vezetősége kedden este ünnepelte a magyar óceáni repülőket. Már a kora esti órákban tízezrekre menő tömeg helyezkedett el azon az útvonalon, amelyen Endresz György, Magyar Sándor és Szalay Emil megérkeztek. A város határában folyt le a hivatalos fogadtatás. A menet a Miklóssy Imre színházhoz Magyar Király Szálló) vonult, ahol Molnár József polgármester, Vay Gizella grófnő, Orosz Imre lapszerkesztő, Géczy István, vitéz dr. Szűcs János és Miklóssy Aladár színész üdvözölték az óceánrepülőket, azután díszelőadás volt a vendégek tiszteletére, amelyen a Cigánybáró került színre./MTI./”

 

 

Elégedettségmérés

 


Nyitott Könyvespolc a KÖKI Terminál II. emeletén!

 

KMO Művelődési Központ

1191 Budapest, Teleki u. 50.
Tel.: 282-9736, 282-9826
Fax: 282-9752/0113
e-mail: kmo@kispest.hu
honlap: www.kmo.hu

Nyitva tartás:

hétfő-péntek: 8.00-21:00
szombat-vasárnap: rendezvénytől függően