Programok Főoldalra Vissza
ONLINE! Hogyan mentette meg Kispest, Jávor Pál színészi karrierjét?
Rendezvény
2020. június 3.
szerda További időpontok
Bezár
További időpontok
2020. június 3. szerda -
2020. június 4. csütörtök -
2020. június 5. péntek -
2020. június 6. szombat -
2020. június 7. vasárnap -
Online ismeretek tárháza sorozatunkat ezúttal Jávor Pállal folytatjuk. Hogyan mentette meg Kispest, Jávor Pál színészi karrierjét?
Ebből a rövid leírásból ezt is megtudhatják!

Jávor Pál, a 20-as éveiben járó, jóképű, tehetséges, de megzabolázhatatlan színész, vonzotta a bajt. Történt ugyanis, hogy a fellépéseit biztosító budapesti Renassance Színház akkori titkára nem teljesítette egy ingyen jegy iránti kérését, ami miatt a hirtelen haragú színész bántalmazni kezdte a titkár urat. Nem volt ez jó ómen már akkor sem egy, a pályája elején álló színésznek. A színház azonnal elbocsátotta. Budapestről vidékre kényszerült, így, 1924-28 között több, kisebb-nagyobb városban is fellépett, szerződés hiányában, alkalmi jelleggel. Ám bohém életformája, botrányai miatt feljelentették az Országos Színészegyesületnél. „Az Országos Színészegyesület 1927. májusában Jávor Pált folytatólagos, botrányos viselkedése miatt kizárja az egyesületből. Jávor Pált vélhetőleg féltékeny kollégák jelentették fel.” Számára ez nagy csapás volt, pályájának kerékbe törését is jelenthette, de azt mindenképpen, hogy nem kaphatott állandó szerződést azokban a színházakban, melyek az egyesület égisze alatt működtek. Budapesti kollégái tanácsára Jávor megkereste Miklóssy Imrét, akit az Országos Színészegyesületből ismert. Miklóssy Imre, minő véletlen, éppen ebben az időben, azaz 1927-ben színházi társulatot szervezett Kispesten. Miklóssyék évtizedek óta jelen voltak a városban, Miklós Gábor színházi jubileumát is itt ünnepelte. Kispest ismerte a Miklóssy dinasztiát, így színházi vállalkozását is támogatták. Átalakította a Magyar Király Szálló nagytermét, annak érdekében, hogy minél színvonalasabb előadásokkal örvendeztesse meg a közönséget. Első előadásukra május 24-én került sor. Miklóssy, ugyan rendelkezett városi hozzájárulással a színház működtetéséhez, azonban írásban még nem kapta meg az engedélyt. Három esetén át szabadon játszhattak, míg nem a rendőrség betiltotta azt az előadást melyben Jávor Pál lépett volna színpadra Mikszáth Kálmán Noszty fiú esete Tóth Marival című színművében.

 
 
Színészi pályájának első dokumentuma. 1922. május 10-én az Országos Színészegyesület színészképző iskolájának növendékeként Hervé Nebántsvirág című operettjének vizsgaelőadásán. Jávor (középen) két partnerével a Vígszínház előtt FORRÁS: ORIGO

 
Az esetről beszámolt a Kispest Szentlőrinc 1927. június 4-i lapszáma, melyben drámai hangon írnak arról, hogy Miklóssy Imrének haza kellett küldenie a hatszáz főnyi közönséget, nem is beszélve a hatalmas anyagi veszteségről. Az engedély végül megérkezett, így két nap múltán színre kerülhetett ismét a Noszty fiú esete Tóth Marival című előadás. - A betiltás mögött valamilyen tűzvédelmi előírás be nem tartása állhatott, hiszen 1927. szeptemberében a Kispest Szentlőrinc hírül adta, hogy a kifogásolt tűzcsapok hiányát a direktor pótolta. - Az incidens ellenére Jávor Pál hatalmas sikert aratott!

 


Miklóssy Imrének jutott még egy kis affér Kispesten. Az 1928-as évre benyújtott színházi engedélyének határozattá válása előtt, két újságíró a legutolsó pillanatban fellebbezést nyújtott be. A fellebbezés ugyan csak egy üres papírból állott, mégis egy pillanatra megakasztotta a folyamatot. A város a következő évadra megadta az engedélyt, így 1927. augusztusában bátran reklámozhatta már színházát a Kispest-Szentlőrinc hasábjain: „Országos színész- válság, amelyből Kispest városának kulturális haszna van” címmel harangozták be Miklóssy társulatának további fellépéseit. A színészek felsorolásában itt is első helyet foglalta el Jávor Pál. Jávor Pál szerencséjét végül is Kispest hozta vissza. Itteni szereplése adta meg számára azt a lehetőséget, hogy Szegedre szerződhessen- egy igazi, jelentős társulathoz, mint állandó szerződéssel rendelkező színész. Jávor nem lett hűtlen Kispesthez, hiszen Deák Lőrinc színtársulatában később is tapsolhattak neki a Kispestiek.

 

ElégedettségmérésNyitott Könyvespolc a KÖKI Terminál II. emeletén!

 

KMO Művelődési Központ

1191 Budapest, Teleki u. 50.
Tel.: 282-9736, 282-9826
Fax: 282-9752/0113
e-mail: kmo@kispest.hu
honlap: www.kmo.hu

Nyitva tartás:

hétfő-péntek: 8.00-21:00
szombat-vasárnap: rendezvénytől függően