Programok Főoldalra Vissza
ONLINE! Ismeretterjesztés - Egy kispesti tekeverseny története - JELENLEG NEM ELÉRHETŐ!
Rendezvény

Idén kispesti nyaraló, jövőre póni-fogat!
avagy, egy kispesti tekeverseny története

 

 

 

A kispesti színház vendéglőt 1894-ben nyitotta meg Bódy János. Mielőtt a vendéglő felvette volna a színház nevet már jelentékeny szerepet töltött be Kispest életében. Az Üllői út-Árpád utca sarkán elhelyezkedő vendéglő számos eseményt tudhatott magáénak. Hírnevét azonban nem kitűnő konyhájának, hanem az 1889-ben meghirdetett teke-versenynek köszönhette. A budapesti sajtó számos írásban adott hírt az eseményről, nem véletlen, hiszen a Bódyék-féle teke versenynek nem akármilyen fődíja volt. Egy 4000 forintot érő kispesti nyaraló! Özönlöttek az emberek a szigorú szabályok szerint megtartott játékra. A szabályoknak megfelelően, egy versenyző háromszor dobhatott, a legtöbb bábut leütő versenyző lehet a nyertes.


„Mióta a verseny tart, a kispesti vasút, mely tegnaptól kezdve a Ludovika mellől indul,-írja a Pesti Hírlap 1889 augusztusában megjelent tudósítása- alig győzi a versenyző és a verseny nézésében élvezetet lelő közönséget a Bódy vendéglőjéhez szállítani. .Négy óra felé, mikor a verseny hétköznapokon kezdődik, a kerti asztaloknál már alig kapni helyet, s a versenybizottság mögötti emelvény emberfejektől tarkállik. A verseny iránt való érdeklődés napról-napra nagyobb, s nemcsak a főváros, de a vidék kuglizói közül is számosan vesznek benne részt. Marosvásárhely, Kolozsvár, Szeged, Félegyháza, Kecskemét, Székesfehérvár, Dobsina, Pozsony, Vác olvasható a jegyzőkönyvekben egyes nevek után, sőt a napokban volt egy bécsi és egy prágai versenyző is .”


A verseny egy héten át tartott, sokan fizették be a nevezési díjat. A nyaralót ünnepélyes keretek között a Ferencvárosban lakó dr. Grósz Lajos fogorvos nyerte el. A dolog fonákja, hogy Grósz úgy nyerte meg a versenyt, hogy egyszer sem dobott! S ha kérdezik, hogy lehet ez? A válasz igen egyszerű, felbérelt egy profi játékost! Ezt ugyan sokan sérelmezték, de nem volt mit tenni. A szabályok nem tiltották. A hoppon maradottak azonban készülhettek a következő évi versenyre, melynek fődíja egy póni-fogat volt.

 

ElégedettségmérésNyitott Könyvespolc a KÖKI Terminál II. emeletén!

 

KMO Művelődési Központ

1191 Budapest, Teleki u. 50.
Tel.: 282-9736, 282-9826
Fax: 282-9752/0113
e-mail: kmo@kispest.hu
honlap: www.kmo.hu

Nyitva tartás:

hétfő-péntek: 8.00-21:00
szombat-vasárnap: rendezvénytől függően