Műfajok
Helyszínek
Jegyek
×
Eseménynaptár
Terembérlés Tudnivalók a terembérlésről
Terembérlés
Programfüzet
Programok Főoldalra Vissza
Szabó Ildikó Angéla könyvbemutatói Rendezvény
2024. szeptember 20. péntek 18:00
KMO

Szabó Ildikó Angéla történelmi regényeinek, az Éjjeli ellető és a Menni vagy maradni? című könyveknek a bemutatóira kerül sor 2024. szeptember 20-án, 18 órától a KMO Művelődési Központban.

A két regény („Éjjeli ellető” és „Menni vagy maradni”) megtörtént esetet dolgoz fel, az 1950-es évek Magyarországán valós helyszíneken játszódik. Angélával Szabó Zita történelemtanár beszélget a regény keletkezéséről, az író motivációjáról, a szereplőkről és a kulisszatitkokról.

A regényekről bővebben:

Éjjeli ​ellető
A regény megtörtént esetet dolgoz fel.

1951. április, Magyarország. Megkezdődtek a fővárosban a kitelepítések. Az értelmiségi és nemesi családok nemkívánatos elemekké váltak. Korra és nemre való tekintet nélkül, minimális csomagjaikkal kerültek polgári otthonaikból vidéki száműzetésbe. Dr. Szabó Miklós törvényszéki bírót két kicsi gyermekével és feleségével Újszilvásra deportálták. Egy grófi család is felkerült a listára, akiket nem csak vagyonuktól, de nemesi rangjuktól is megfosztottak. Hogyan élik meg a drámai változást? Mit szólnak ehhez a meghurcolt kulák családok, akik kénytelenek befogadni a fővárosi üldözötteket? A szálakat Sztálin mozgatja, a magyar politikai elit kifogástalan bábjai főszereplésével, élükön Rákosi Mátyással és Gerő Ernővel. Szerelem, árulás, születés és halál – az élet körforgása soha nem áll meg.

Történelmünk eme apró szégyenfoltjáról a mai napig nem sokat tudunk. Ezt az űrt tölti be a debütáló szerző hiánypótló regénye.
Menni ​vagy maradni?

Ez a kérdés foglalkoztatta a felnőtt magyar lakosságot 1954 és 1957 között. Ebben a rövidke történelmi időszakban nem csak a politikai életben, de a családok és az egyének hétköznapjaiban is sorsfordító események zajlottak.

Az ÉJJELI ELLETŐ című regényben megismert Szabó család megpróbáltatásai folytatódnak, és ezzel párhuzamosan betekintést nyer az olvasó a politikai harcszíntér kulisszái mögé is. A könyv oldalain megelevenedik a történelem, a gyorsan pergő események olyan izgalmasak, mintha csak játékfilm lenne, pedig ez a néhány év cseppet sem játék a résztvevők számára. Miközben a kommunista pártban gyilkos indulatok feszülnek egymásnak, a fiatalok szabadságvágya egyre erősödik, a középkorúak igazságérzete a csúcsra hág, szerelemben és gyűlöletben zajlik az élet Magyarországon. Vajon mi késztet az ország elhagyására százezreket, és miért határoznak sokan mégis az otthon maradás mellett? Létezik jó döntés egy ilyen vészterhes időszakban?

Az ÉJJELI ELLETŐ olvasói közül nagyon sokan kérték a történet folytatását. A Menni vagy maradni? regénnyel válik teljessé a Rákosi korszak leírása.


A programunkon való részvétel díjmentes!

További információ: 
Sz. Urbán Szilvia, tel.: 282-9752/0107 m., email: urban.szilvia@kmo.kispest.hu

 



Elégedettségmérés

KMO Művelődési Központ és Könyvtár - Minden jog fenntartva!