Műfajok
Helyszínek
Jegyek
×
Eseménynaptár
Terembérlés Tudnivalók a terembérlésről
Terembérlés
Programfüzet
Figyelem! A program archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.
Programok Főoldalra Vissza
Online! A nyár szépségei képeken - Wekerlei világjárók :: 2024.07.19-31. Rendezvény
1970. január 1. csütörtök
bezár További időpontok
{{date_info_full}}
Wekerlei Könyvtár

A nyár szépségei képeken

Wekerlei világjárók

Időpont: 2024. július 19-31. péntek-szerda
Helyszín: online program - Wekerlei Könyvtár honlapja és Facebook oldala
Ajánlott korosztály: 3-99 éves korig

A nyár csodái könyvtárosszemmel - fotós nyári séta. A könyvtárosok által készített fotók megtekinthetőek a könyvtár honlapján és Facebook oldalán július 19-től a hónap végéig.
„A legnagyobb télben jöttem rá, hogy legyőzhetetlen bennem a nyár.” Albert Camus

CSODÁS BUDAÖRSI KŐ-HEGY ÉS KÁLVÁRIA-DOMB
„A hegyek (...) vizet, élelmet és bölcsességet nyújtanak. Mindazt, ami az élethez szükséges. És a hegy az egyetlen dolog, ami pénzzel nem birtokolható. A hegy mindenkié.” Luca D`Andrea
A 235 méter magas Kő-hegy a Budai-hegységben, Budaörsön található. A tetején álló Szeplőtelen Fogadtatás kápolna nevezetes keresztény zarándokhely.
A Kő-hegy a környezetétől meredeken kiemelkedő dolomitrög, a környező hegysorok és magaslatok legjellemzőbb kőzete is a dolomit. A hegy csúcsán kereszt, a csúcs közelében pedig kápolna áll. Kiépített lépcsőn könnyen megközelíthető.
A Szeplőtelen fogantatás kápolnát Wendler Ferenc építette, azután, hogy 1853-ban épségben átvészelt egy bányaszerencsétlenséget, és álmában egyszer megjelent Szűz Mária számára. Az építést 1855 tavaszán kezdte meg rokonai és ismerősei segítségével. Az alapkövet 1855. május 5-én Brunner János plébános rakta le. Az épület felszentelésére 1855. október 15-én került sor, az eseményre IX. Piusz pápa egy Szűz Máriát ábrázoló szobrot küldött a hagyomány szerint. Özvegységre jutva Wendler egy barlanglakást is vájt a Kő-hegy sziklájába, hogy oda költözve méltó módon tudjon gondoskodni a kápolnáról. A remetévé vált kápolnaépítő messze földről vonzotta Budaörsre a zarándokokat, különösen a kápolna búcsúnapjára érkezett sok ember. Wendler egészsége megromlott a rideg barlangi körülmények miatt, látását is csaknem elvesztette, ezért András fia 1893-ban egy kis házat épített a hegycsúcs közelébe, odaköltözött, hogy ápolni tudja édesapját. Wendler Ferenc 1897. február 21-én hunyt el, a kápolna mögött helyezték nyugalomra. Halála után közel 35 éven át a leszármazottak gondozták a kápolnát, majd 1931-ben átadták azt a helyi katolikus egyháznak. 1944-1945 közt a kápolnát több lövés is érte, amit még kijavítottak, de az 1946-ban kezdődött kitelepítéseket követően az építmény gazdátlan maradt, köveit elhordták. A kápolna újjáépítésének tervei először 1996-ban merültek fel. A helyi német nemzetiségi önkormányzat a németországi testvérváros, Bretzfeld lakóinak segítségével kezdett adománygyűjtésbe. Az új alapkövet 2003-ban, napra pontosan 148 évvel az első alapkőletétel után rakták le, és a felszentelésre is az eredeti felszentelést követően 148 évvel, 2003. október 15-én került sor. Egy évvel később felszentelték a kápolna harangjait és a mellette álló Szentháromság-szobrot, Rákos Péter szobrászművész alkotását is. 2006-ban elkészült a kápolnához vezető lépcsősor, 2008. szeptemberében pedig Takács Nándor székesfehérvári megyés püspök megáldotta a Seregi József által újjáalkotott Kőkorpuszt, aminek elődje szintén a kitelepítés után pusztult el. A kápolnát a helyiek Mária-kápolnának, illetve Wendler-kápolnának is hívják.
A 174 méter magas Kálvária-dombon 1821–1851 között építettek keresztutat. A domb tetején egy fakereszt, Szűz Mária-, Szent János- és Mária Magdolna-szobrok láthatóak. A II. világháború után a stációk és a szobrok elpusztultak. A felújítás 2000-ben történt meg, a stációk ólomüveg képei Molnár Göb Zoltán alkotásai. A szobrok Kőrösi Antal szobrászművész alkotásai, amiket 2011. április 15-én szenteltek fel.

Wekerlei Könyvtár
Cím: 1192 Budapest, Kós Károly tér 9.
Telefon: +36/1/282-9634
E-mail: konyvtar@kmo.kispest.hu; wekerlei.konyvtar@gmail.com
Honlap: https://www.kmo.hu/; https://uj.konyvtar.kispest.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/wekerleikonyvtar
A Wekerlei Könyvtár a KMO Művelődési Központ és Könyvtár tagintézménye.

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

 



Elégedettségmérés

KMO Művelődési Központ és Könyvtár - Minden jog fenntartva!