Műfajok
Helyszínek
Jegyek
×
Eseménynaptár
Terembérlés Tudnivalók a terembérlésről
Terembérlés
Programfüzet
Figyelem! A program archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.
Programok Főoldalra Vissza
Szokolay Sándor Budapesti Kórustalálkozó Rendezvény
2023. április 15. szombat 16:00
KMO


Szokolay Sándor Budapesti Kórustalálkozó

Koncertünk Szokolay Sándor halálának tízéves évfordulója, az 50 éves Kispesti Vegyeskar – Gyöngyvirág Kórus és a KMO 100 éves évfordulójának méltó megünneplése alkalmából kerül megrendezésre, 2023. április 15-én,  szombaton 16 órától, melyre amatőr kórusokat hívunk. A találkozó pezsgős koccintással, beszélgetéssel ér véget.

Műsorközlő: Zelinka Tamás zenetörténész


Program


1. Kispesti Vegyeskar - "Gyöngyvirág" Kórus
Erőd Iván: Viva la musica I Kodály Zoltán: János köszöntő  I Szokolay Sándor: Miatyánk I Kocsár Miklós: Jubilate Deo I Ifjabb Somorjai József: Az esztendő négy szakasza I Knut Nystedt: Laudate I Joseph Haydn/Donald Moore feldolgozása: Gloria canon I Fuvolán közreműködik: Edit van der Burg, Zongorán kísér: Nyolczasné Kozma Erika I Karai József: Vidám nóta

Vezényel: Borhy Csilla

2. Hunyadi Véndiák Kórus
Kodály Zoltán: Horatii Carmen I Tavaszi kórusművek - Ismeretlen szerző: Az erdőn már a rügy fakad; Virágom, virágom… I Felix Mendelssohn-Bartholdy: Nézd ébred már…I Két magyar népdal Lajtha László feldolgozásában: Feljött már az esthajnali csillag; Bogyiszlai kertek alsó végén  -  Zongorán közreműködik: Nagy Márta I Szokolay Sándor – Jobbágy Károly: Már csak a dal I Szokolay Sándor: Üdvözlégy, Mária! I Gordon Young: Alleluja

3. Pesterzsébeti Városi Vegyeskar
Jerry Estes: Three Contemporary Latin Settings (Kyrie, Adoramus Te, Gloria in Excelsis Deo) I Szokolay Sándor: Örvendjetek az Úrnak! I Daróczi Bárdos Tamás: Maros menti népdalok IV. I Egon Ziesmann: Joshua

Zongorán kísér: Czender Ágnes
Vezényel: Pálffi Krisztina

Szünet

4. Bella Musica Nőikar
Michael East: Szép tavasz idején I Szokolay Sándor: Énekszó, zeneszó I Henry Purcell : Come je sons of art - 3 tétel I Karai József: Sárközi karikázó I Karai József: Estéli nótázás

Zongorán kísér: Pregun Tamás zongoraművész
Vezényel: Czeróczki Judit

5. Paksi Városi Vegyeskar
Kodály Zoltán – Köszöntő I Sergey Rachmaninov – Bogoroditse Devo I Audrey Snyder – Nella Fantasie I Bárdos Lajos – Régi tándal I Szokolay Sándor – Örvendjetek az Úrnak I Robert Sund – Baj van a részeg tengerésszel I Franz Schöggl – A tréfás pisztráng

6. Összkari mű: Szokolay Sándor: Áldjuk Isten nagy kegyelmét!
Zongorán közreműködik: Nagy Márta
Vezényel: Sebestyénné Farkas Ilona


Fellépő kórusokról


Kispesti Vegyeskar - "Gyöngyvirág" Kórus


A kórust 1970-ben ifjabb Somorjai József zeneszerző, karnagy alapította eredetileg női karként (Kispesti Gyöngyvirág Kórus). 1985-től vált vegyeskarrá. Borhy Csilla 2000-ben vette át a szakmai irányítást.

A kórus az eltelt öt évtized alatt mindig igyekezett megőrizni saját, egyéni arculatát. Zenei repertoárjuk kiterjed majd minden korszak zenei stílusára, a gregorián dallamoktól a jazz világáig.

Megalakulása óta a kórus részt vett számos magyar és külföldi versenyen, fesztiválon, valamint kórustalálkozón, többek között Sopronban, Pécsett, Sárospatakon, Egerben, Keszthelyen, Békéstarhoson, Nyíregyházán, Skóciában, Németországban, Franciaországban, Wales-ben, Dániában, Svédországban, Erdélyben, Olaszországban, Svájcban, Macedóniában, Lengyelországban, Szlovákiában, Horvátországban, Prágában, Kárpátalján és a 2015-ös pécsi Európa Cantat-on.

A kórus sokszínűségét bizonyítja, hogy például egyházzenei kórusversenyen és Nemzetközi Kórusversenyen jazz kategóriában is arany fokozatot kapott a szakmai zsűritől. 2004, 2010, valamint 2016-ban Hangversenykórus, 2013-ban és 2022-ben pedig Fesztiválkórus minősítést érdemelt ki.

A vegyeskar a közelmúltban számos templomi koncerten vett részt (Szent István Bazilika, Pannonhalmi Apátság, Mátyás-templom).

A kórus közreműködött a„Miss Saigon”, „Dorian Gray”, valamint a „Cigányszerelem” produkciók zenei anyagának felvételében. Ugyanakkor szerepelt egy nagy Gershwin koncerten, részt vett Carl Orff: Carmina Burana című művének többféle tolmácsolásában, és egy nagyszabású Kodály-koncerten. A kórustagok felfedezték a világ zenei örökségének egyik különleges részét, a latin-amerikai zenét, amikor egy argentin Mária passiót énekeltek.

2018-ban a Kispesti Önkormányzat a magyar kultúra napja alkalmából - kiemelkedő közművelődési tevékenységéért – kitüntetést adományozott a kórusnak.
Hunyadi Véndiák Kórus


A kórus 2006-ban alakult a Hunyadi János Zenei Általános Iskola (Bp. XIV. kerület Vass Albert - volt Pákozdi - tér 12.) egykori tanulóiból. A megalakulás apropóját az iskola ötven éves jubileumi megemlékezése adta. Az ünnep hírére nyolcvan 'véndiák' jelentkezett egy alkalmi kórusba. Sokan több évtizeddel azelőtt hagyták el az iskola padjait, azonban úgy gondolták, hogy újra át akarják élni az együtt éneklés örömét. Az évfordulót a Zeneakadémia nagytermében ünnepelték impozáns hangversennyel.

Az ünnepi koncert után a kórus mintegy fele úgy döntött, hogy együtt marad az egykori karnagy keze alatt. Heti egy alkalommal próbálnak a régi ének termükben. Ez is azt bizonyítja, hogy a gyermekkorban kapott zenei útravaló évtizedek múlva is előhívja az éneklő kedvet. Köszönet Kodály Zoltánnak is, aki többször ellátogatott az iskolába, figyelemmel kísérve az ott folyó munkát. A kórus sok tagja személyes emlékeket őriz róla.

A Véndiák Kórus vezetője
Sebestyénné Farkas Ilona (1934-) középiskolai énektanár, karvezető, zenepedagógus, Kodály Zoltán egykori tanítványa.
Első iskoláit a Magyar Örökség díjjal kitüntetett Békés-Tarhosi Énekiskolában végezte. 1953-tól 1958-ig a Liszt Ferenc Zenemûvészeti Fõiskola hallgatója, tanulmányait Kodály növendékeként, a Zenetudományi népzene főtanszakon kezdte. Kodály nyugdíjba menetele után Középiskolai énektanárképző és karvezető szakon végzett, Vásárhelyi Zoltán keze alatt.

Első munkahelye1958-tól 1980-ig a Hunyadi János ének-zene tagozatú általános iskola. Itt hazai és nemzetközi viszonylatban demonstrálta Kodály nevelési elveit. 1980-tól Békés megye hívására részt vett az 1976-tól kezdődő Békés-Tarhosi Zenei Napok szervezőbizottságában, melynek azóta is tagja.

A békéscsabai Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola alapító tanára, a Kórusok Országos Tanácsának (KÓTA) Békés megyei titkára volt éveken át.

Munkásságáért 2005-ben megkapta a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjét, 2006-ban pedig a KÓTA életmű díját, 2007-ben Zugló díszpolgára, 2009-ben a MOL tehetséggondozásért alapított 'Új Európa' díját, 2013-ban a Mária Rádió Országos Kórusversenyének ' Karnagyi Különdíját' kapta. 2015-ben az elkötelezett zenepedagógiai munkája elismeréseként a 'Magyar Érdemrend Tiszti Keresztje' kitüntetest kapta. 2016-ban a MáriaRádió a II. kórusversenyén Életműdíjjal ismerte el a zenepedagógiában végzett munkáját.

Kronológia

2007 óta hagyományosan részt vesznek a Békés-Tarhoson megrendezésre kerülő Zenei Napokon, melynek főszervezője karnagyuk Sebestyénné Farkas Ilona. Állandó résztvevők a Bárdos Zenei Hetek rendezvényein. Alma Materük karácsonyi koncertjein nagy örömmel énekelnek közösen kicsikkel-nagyokkal, szülőkkel.

2007-ben Bécsben az Altes Rathausban adtak koncertet Kodály, Bárdos műveiből az ottani magyaroknak, melyen részt vett a város polgármestere is.

A Syma-csarnokban rendezett nagyszabású Kodály-hangversenyen szerepeltek Záborszky Kálmán által szervezett 1200 fős kórus résztvevőiként, a Kállai kettős, a Székelyfonó előadásában.

2008-ban ugyancsak Záborszky karmester vezénylete alatt egy 1000 fős kórusban szólaltatták meg Orff ismert művét a Carmina Buranát.

Sikeresen szerepeltek a Macedóniában Ohrid városában megrendezett nemzetközi kórustalálkozón.

Részt vettek és énekeltek az egy hetes 'Európa Kulturális Fővárosa' Pécs 2010 rendezvénysorozat keretében Czifra János karnagy keze alatt Kodály Psalmus Hungaricus-ának előadásában.

2011-ben a pásztói Margit Kórház igazgató főorvosának meghívására a Ferences templomban adtak koncertet, valamint ebben az évben Gyöngyösön is szerepeltek az ottani kórus meghívására.

2012-ben a szentesi Egyházzenei Kórustalálkozón énekeltek, ahol a házigazda a szentesi Bárdos kórus volt.
2013-ban részt vettek a Mária Rádió kórusversenyén, ahol ezüst minősítést és különdíjat kaptak Liszt Salve Regina c.művének előadásáért.
2013 novemberében Sopronban koncertet adtak Szokolay Sándor tiszteletére.
2014-ben az albertfalvai Szt.Mihály templomban nagyböjti, a pásztói templomban adventi koncertet adtak.
2015-ben a Keszthelyi Dalünnepen KÓTA arany minősítést értek el.

Szeptemberben a Magyar Értékek Napján közös koncertet adtak Sebestyén Mártával a Szent István Bazilikában. A VII. Kodály Zoltán kórusversenyen arany diplomát kaptak.

2016 március 12-13-án Kárpátalján jártak és adtak közös koncertet Sebestyén Mártával és zenész társaival Beregszászon és Munkácson. A beregszászi koncert a megújuló Beregszászi Művelődési Ház „székfoglalója volt”. Májusban részt vettek az Operaház Dalárnap rendezvényén az Erkel színházban.

Júniusban a MáriaRádió II. kórusversenyén kategória III. helyezést értek el és Arany minősítést kaptak. Az Operaház adventi Diótörő Fesztiválján koncertet adtak.

2017 februárban a Zeneakadémián közös koncertet adtak Sebestyén Mártával és zenész társaival „Serkenj fel kegyes nép – Kodály nyomában” címmel, amelyet októberben megismételtek a pécsi Kodály központban. Áprilisban a Kiskunfélegyházi Zenebarátok kórusának rendezésében közös Kodály koncertet adtak. Decemberben a Diótörő Fesztiválon léptek fel. Kodály Zoltán születésének 135. évfordulójáról az Európa parkban emlékezett meg a kórus egy flashmob résztvevőjeként.
Pesterzsébeti Városi Vegyeskar


A Pesterzsébeti Városi Vegyeskar 2000-ben alakult, a Csili Művelődési Központ (XX. kerület) vegyeskara, karnagya kezdetektől fogva Pálffi Krisztina. A kórus 50 főből áll, évről-évre bővülve új tagokkal. Repertoárjukban sokszínűségre törekednek, népzenei, egyházi és világi alkotások egyaránt szerepelnek műsoraikban, a klasszikusoktól a könnyed hangvételű kórusművekig.

Nagy hangsúlyt fektetnek a közösségépítésre, baráti kapcsolataikra, több magyar és külföldi kórussal ápolnak kapcsolatot, ezt szolgálják a kórustáborok, közös szabadidős tevékenységek, utazások. Fontosnak tartják az együttműködést más kórusokkal, rendszeresen vesznek részt baráti és szakmai kórustalálkozókon.

Rendszeresen énekelnek oratóriumokat, 17. éve vesznek részt az Énekel az ország projektben, ahol évről évre a zeneirodalom legnagyobb alkotásait éneklik a MÜPA színpadán, idén májusban Verdi Requiem-jét éneklik.

Vendégszerepeltek két ízben Olaszországban (Bassano del Grappa, Cupello), Lengyelországban (Krakkó), Írországban (Clifden), idén a macedón Kostoski Nemzetközi Fesztiválra utaznak Ohridba.

A KÓTA által szervezett Keszthelyi Dalünnepen háromszor vettek részt Arany diplomát dicsérettel minősítést szerezve.
Bella Musica Nőikar



A 22 évvel ezelőtt megalakuló kórus a pesterzsébeti Lázár Vilmos Iskola diákjainak szüleiből, egykori tanítványokból és barátokból áll.
Az énekkar repertoárjában a női kari kórusirodalom sokféle stílusa megtalálható, a népzenétől a klasszikus egyházi és világi alkotásokon át, a 20 - 21. századi kórusművekig. Kiemelt figyelmet fordítanak a magyar zeneszerzők műveinek interpretálására.

A kórus rendszeresen közreműködik nagyszabású oratórikus művek előadásában a Müpa-ban. Saját, hagyományos koncertjein túl számos fesztiválon, kórustalálkozón, jótékonysági koncerten, képzőművészeti kiállítás- megnyitón lépett fel.

Az együttes több hazai és külföldi kórussal ápol cserekapcsolatot. Két alkalommal vett részt kórusturnén Olaszországban. Koncertet adott Assisiben, Barcelonában, énekelt a Montserrati Apátságban. A kórus kiemelkedő szakmai elismerése az Országos Minősítő Hangversenyen- Egerben- elnyert Fesztiválkórus cím, de az énekkari tagok számára a legerősebb motiváló erő, a közösen eltöltött idő és az együtténeklés öröme.

A kórus vezetője Czeróczki Judit.
Paksi Városi Vegyeskar


Paks Városi Vegyes Kar 1977-ben alakult, és 1996 óta egyesületi formában működik. A Nemzetközi Ezüst Diplomás, és Fesztiválkórus minősítéssel rendelkező, valamint Pro Urbe Paks címmel kitüntetett 50 fős énekkart, 2020-óta Babenyecz László karnagy vezényli. Hosszú utat járt be az együttes az elmúlt 45 évben. A közösség ereje állandóságot, a művészet pártatlansága pedig folytonosságot biztosít a kórus életében. Vegyes karunk, énekeivel gazdagítja nemcsak Paks városát, hanem a megye, az ország, külföldi szerepléseivel pedig, Európa kulturális életét is. A folyamatos fejlődés nyomon követhető eredményeinken. Külföldi kórusversenyen legutóbb 2018-ban Olaszországban, Gradoban indult a kórus és ezüst minősítést kapott. A kórus fejlődése, amely a jó minősítésekben és díjakban mutatkozik meg, azonban nem ajándék! A kórustagok különböző foglalkozású amatőrök, akik hétfőnként munka után jönnek a próbákra. Ez a tehetséges és lelkes karnagyok kemény munkája. Az egyesület életét, fellépéseit Nikl Márta elnöknő, több mint 15 éve vezeti, és biztosítja az egyesület működését. Az utóbbi néhány évben fontos célunknak tűztük ki a kórus megújítását és fiatalítását. A fiatalok bevonására nem csak azért van szükség, hogy hangzásunkat színvonalon tudjuk tartani, fejlődni, hanem azért is hogy megismertessük a közös éneklés örömét, részvételt magyar zenei kultúrában és kóruséletben. Koncertjeink sokszínűek, szívesen énekelünk bordalokat, népdal feldolgozásokat, populáris műfajban musical, filmzenéket, de persze egyházzenei feldolgozásokat, oratóriumokat is. Már hagyományként minden évben megszervezzük a paksi Evangélikus templomban az önálló adventi koncertünket, de jelen vagyunk több városi rendezvényen.

 

A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg!

A rendezvényre a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött: urban.szilvia@kmo.kispest.hu

További információ:
Sz. Urbán Szilvia, tel.: 282-9752/0107 m., email: urban.szilvia@kmo.kispest.hu

 



Elégedettségmérés

KMO Művelődési Központ és Könyvtár - Minden jog fenntartva!