Műfajok
Helyszínek
Jegyek
×
Eseménynaptár
Terembérlés Tudnivalók a terembérlésről
Terembérlés
Programfüzet
Figyelem! A program archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.
GÉPÉSZ FILMKLUB - 2020 Klub
1970. január 1. csütörtök
bezár További időpontok
{{date_info_full}}
KMO
FIGYELEM! Tájékoztatjuk kedves látogatóinkat, hogy a tavasszal elmaradt április 3-ára és május 8-ára meghirdetett filmklub alkalmakat - lehetőség szerint - ősszel pótoljuk.  


Tervezett dátumok:

2020. október 16. péntek 18.00: Huszadik század II.
2020. november 10. péntek 18.00: A gonosz érintéseUgrás a Gépész Filmklub filmjeire:

 

     


2020. január 10. péntek 18.00 

FAHRENHEIT 451
angol sci-fi, filmdráma, disztópikus film, 1966 (112 p)
rendező: Francois TRUFFAUT
főszereplők: Julie Christie, Oskar Werner

Egy elképzelt jövőben játszódik, ahol az emberek már nem tudnak sem írni, sem olvasni. A Rendszer úgy véli, a könyvek csak összezavarják a gondolatokat, ezért károsak és veszélyesek. A könyveket, sőt az önálló gondolkodást is betiltották, a könyvek birtoklása és olvasása bűncselekmény. A könyvrejtegetőket üldözik, a megtalált könyveket a tűzoltók elégetik (tűzoltó: angolul fireman, lefordítva „tűzember”, a szó az angol nyelvben nem utal a tűzoltásra). Az emberek szélsőségesen manipulált tévéműsorok és írott szöveg nélküli képújságok alapján tájékozódhatnak a világ eseményeiről. Az otthon unatkozó feleségek vásárlással és egy napi dolgokkal foglalkozó, vásárlásra buzdító, valamint nézeteket fejbe sulykoló interaktív családsorozat nézésével töltik idejüket.

A film tűzoltó hőse számára engedélyezett az olvasni tudás, egy-egy könyv veszélyességének a felmérésére. Sokáig nem kételkedett semmiben, egyetlen könyvet sem olvasott el sohasem, ám egy tragikusan sikerült könyvégetésnek és egy lánynak köszönhetően megismerkedik egy számára ismeretlen világgal. Miután elolvas egy titokban hazacsempészett könyvet, lassan hivatásos égetőből átkerül az üldözöttek oldalára. Tagjává válik annak a titokban működő földalatti kisebbségnek, amelynek tagjai a megtorlással is dacolva igyekeznek a kultúrát megőrizni. Közülük kerülnek ki az Emlékezők, akik a tiltást kijátszva teljes könyveket memorizálnak a jövő számára. A rendszer viszont nem tűri a sorból kilógást, pláne nem egy tűzoltó részéről. Elköveti a hibát, hogy feleségét is beavatja a könyvek titkába, aki látszólag egyetért vele, ám az első adandó alkalommal feljelenti. Beviszik a tűzőrségre, ahonnan elmenekül. Közellenségnek nyilvánítják, képét a tévében leközlik. Nehéz menekülés után vidéken, az Emlékezők között lel menedékre. A televízióban viszont látja, amint a végletekig manipulált híradó bemutatja üldözését, elfogását és megölését. Végleg rájön, teljes életében hazug rendszert szolgált és többé sosem térhet vissza. Maga is Emlékezővé, könyvemberré válik.

 A film végén a száműzött könyvemberek fejből mondják el egymásnak a világirodalom klasszikusait, hogy el ne felejtse azokat az emberiség.

Érdekesség: Guy feleségét, egy véget sosem érő interaktív tévéműsor virtuális családjának élő, butuska, üres és boldogtalan nőt, és a vele mindenben ellentétes, mélyen érző, intellektuális Clarissát egyaránt Julie Christie játssza.

A témájából adódóan inkább művész-, mintsem közönségfilmet sikerrel mutatták be a magyar mozik.


2020. február 7. péntek 18.00 

A GYANÚ ÁRNYÉKÁBAN – Shadow of a doubt
fekete-fehér amerikai ún. fekete film-bűnügyi dráma film, 1943 (108 p)
rendező: Alfred HITCHCOCK
főszereplők: Teresa Wright, Joseph Cotten (16 éven felülieknek!)

Emma Newtont (Patricia Collinge) és unokahúgát, Charlie-t (Teresa Wright) meglátogatja Emma bátyja, Charles Oakley. A férfit a vidéki város lakói, akik tudnak gazdagságáról, előzékenyen kezelik. Röviddel ezután feltűnik két további idegen, akik Oakley és Newtonék után érdeklődnek. Ám röviddel érkezése után felbukkan még két idegen, akikről a nagyobbik lány megtudja, hogy detektívek, és hogy Charles bácsit (Joseph Cotten) gyilkossággal gyanúsítják. A fiatal nő most alaposabban megfigyeli rokonát, s a gyanút megerősítő jeleket fedez fel. Megsejti, hogy a kedélyes nagybácsi azonos a hírhedt vígözvegy gyilkossal. Megpróbál a férfivel annak sötét múltjáról beszélni, de gyanúja eloszlik, amikor gyilkosként egy másik férfit tartóztatnak le. Oakley mégis el akarja hagyni a várost, s búcsúzóul azt kéri, hogy unokahúga kísérje el a pályaudvarra.


2020. március 6. péntek 18.00  

HUSZADIK SZÁZAD I.-1900-NoveCento I.

2020. október 16. péntek 18.00
HUSZADIK SZÁZAD II.-1900-NoveCento II.
olasz–francia–német film filmdráma, romantikus film, 1976 (315 p) (I-II. rész), rendező: Bernardo BERTOLUCCI, zene: Ennio MORRICONE, főszereplők: Robert De Niro, Gérard Depardieu, Donald Sutherland, Laura Betti (18 éven felülieknek!)

A film kerettörténete 1945-ben játszódik, s a fasiszták bukásával kezdődő leszámolások kapcsán visszapillantásokban tárul elénk a századelőn egyszerre, de különböző sorban született és együtt felnőtt parasztfiúnak, Olmónak és Alfredónak, az uraság unokájának bonyolultan egymásba fonódó életpályája. 1918-ban, a háborúból hazatérvén, majd jövendőbelijeikkel együtt újra szentesítik barátságukat, Alfredo azonban cserben hagyja az ártatlanul gyerekgyilkossággal gyanúsított Olmót. Barátságuk megromlik, akárcsak Alfredo házassága, aki hagyja szabadon garázdálkodni a szadista fasiszta intézőt, Attilát; ez utóbbival csak Olmo mer szembeszállni, de miután fellázítja ellene a parasztokat, menekülni kényszerül.


IDŐPONTVÁLTOZÁS!

2020. november 10. kedd 18.00 (tervezett időpont május 8-a helyett)

A GONOSZ ÉRINTÉSE - Touch of evil
bűnűgyi filmdráma, misztikus amerikai film 1958 (95 p)
rendező: ORSON WELLES
főszereplők: Orson Welles, Charlton Heston, Janet Leigh, Joseph Calleia, Akim Tamiroff, Marlene Dietrich, Gábor Zsazsa.

Mexikóban Vargas rendőr megfigyeli, hogy Quinlain hogyan hamisít bizonyítékokat egy vádlott ellen. Sokszor használt nem megengedett eszközöket, hogy egy vádlottra így bizonyítsa rá a tettét. Quinlain úgy érzi, Vargas veszélyes lehet rá...

 

Belépődíj: 500,- Ft

A vetítéseket beszélgetés követi.
Moderátor: Bárdos Csaba

További információ:
tel.: 282-9752/0112 m., email: informacio@kmo.kispest.hu

A Gépész Filmklub foglalkozásai a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósulnak meg!

 

 Elégedettségmérés

KMO Művelődési Központ és Könyvtár - Minden jog fenntartva!