GÉPÉSZ FILMKLUB 2019 ősz -2020 tavasz
Klub
2019. október 4.
péntek 18:00További időpontok
Bezár
További időpontok
2019. október 4. péntek 18:00 - 20:30
2019. november 6. szerda 18:00 - 20:30
2019. november 8. péntek 18:00 - 20:30
2020. január 10. péntek 18:00 - 20:30
2020. február 7. péntek 18:00 - 20:30
2020. március 6. péntek 18:00 - 20:30
2020. április 3. péntek 18:00 - 20:30
2020. május 8. péntek 18:00 - 20:30

Rendezők határok nélkül! 
Olyan kiváló filmművészeti alkotásokból válogat­tunk, ahol a rendezők átlépve a saját or­szághatáraikat, kitágítva a teret izgalmas, tekintélyes műveket hoztak létre.
Belépődíj: 500, - Ft

 

Ugrás a Gépész Filmklub filmjeire:

 


2019. október 4. péntek 18.00

Veronica kettős élete

 /La double vie de Veronique/

francia-norvég-lengyel filmdráma, 98 perc, 1991

 

Egy lány Nyugaton - egy lány Keleten...
Hát, nem ugyanaz... Egy boldognak látszó fiatal francia nő gyanakodni kezd, hogy hasonmását látta meg Krakkóban. Vagy talán önmaga él két életet? Kieslowski lélektani fantázia-játéka az emberi lét nagy titkaival felesel. Szépség és barátság, szerelem és megaláztatás, a boldogság lehetőségéért folyó könyörtelen harc. Kieslowski talán leglíraibb alkotása.
Irene Jacob ezzel az alakításával az 1991. évi cannes-i filmfesztiválon elnyerte a legjobb női alakítás és a kritikusok díját is.

Rendező: Krzysztof Kieslowski


2019. november 8. péntek 18.00

Buena Vista Social Club

német-amerikai dokumentumfilm, 101 perc, 1998

Wim Wenders és Ry Cooder 20 éve ismerik egymást. Cooder olyan filmeknek komponálta a zenéjét, mint a Párizs, Texas, vagy Az erőszak vége. Ez utóbbi közös munkájuk során Cooder gyakran lelkendezett kubai útjáról, ahol néhány öreg, feledésbe merült kubai muzsikussal készített felvételeket. A lemez "Buena Vista Social Club" címen jelent meg és világszerte több millió példányban kelt el, majd Grammy-díjat is kapott. Ry Cooder 1998 elején ismét Kubába utazott, hogy szólólemezt készítsen Ibrahim Ferrerrel, aki egyike volt Buena Vista Social Club zenészeinek. Erre az útjára elkísérte egy kis forgatóstábbal Wim Wenders, aki megörökítette munkájukat a stúdióban, valamint mindennapi életüket Havannában. A filmezés Amsterdamban folytatódott, ahol a zenészek két koncertet adtak, majd nyáron New York-ban végződött, a legendás Carneige Hall-beli diadalmas fellépésükkel.


2019. december 6. péntek 18.00

Zabriskie Point

amerikai filmdráma, 110 perc, 1970
 

 

Az egyetemista Mark részt vesz egy diákmegmozduláson a hatvanas évek végén. A rendőrség brutálisan szétveri a tüntetést. Az összecsapások során lelőnek egy rendőrt. Mark is gyanúba keveredik. Egy lopott kisrepülőgéppel próbál menekülni a számára egyre terhesebb világtól. Ennek során találkozik a csinos Dariával. A civilizációtól távol, a Halálvölgyben (Death Valley) kötnek ki, ahol szerelembe bonyolódnak egymással. A fiatal pár közös álmodozása azonban nem válhat valóra...


2020. január 10. péntek 18.00

Overnight

magyar-német filmdráma, 92 perc, 2007

 

Péter léha, könnyed életet élő sztárbróker. Miközben a nagy pénzek igézetében él, a magánélete üres, kiégett, a házassága tönkrement. Egyik nap aztán minden megváltozik. Miután egy ismeretlen lány mellett ébred, taxiba ül, hogy beérjen a reggeli piacindításra. Ekkor tudja meg, hogy a legnagyobb német ügyfele úgy döntött, kiviszi az országból a befektetését, amelyre fix hozamot ígért. Egyedül csak Péter tudja, hogy nincs fedezet mögötte. A csapásoknak azonban nincs vége. Ismeretlen feladótól pozitív terhességi tesztet kap. Egyetlen napja van arra, hogy megszerezze a pénzt, és kiderítse, ki a gyermeke anyja. 


2020. február 7. péntek 18.00

Párizs, Texas

NSZK-angol-francia filmdráma, 147 perc, 1984

 

"Hogy miért vettem meg a földet Texasban? Mert anyu egyszer elmesélte, hogy ott lett először apué. A texasi Párizsban. És ezért úgy képzeltem, hogy ott kezdődött el az életem. Travis Clay Henderson élete. Ahogy elneveztek."
Ott indult el hosszú útjára Travis. Párizs-Texas. Dél-Texas kietlen vidékén bolyong egy sovány, szakállas, elkínzott arcú férfi: múltját, emlékeit szeretné elveszíteni, sikertelenül. Travis Clay Henderson. Travis nagyon lerobbant állapotban van, úgy úgy néz ki, mint aki 40 mérföldet gyalogolt volna. Öccse, Walt furcsa telefonhívást kap egy dél-texasi kórházból, egy Trelingua nevű helységből. Négy éve nem látta bátyját, Travist. Azonnal kocsiba száll és érte megy, hogy elhozza őt, családjához. Travis négy éve nem látta kisfiát, Hunter-t, akit öccse és felesége, Anne nevel. Anne úgy szereti Hunter-t, mint a saját kisfiát. Hunter ugyan először távolságtartóan fogadja édes apját, de mint általában a gyerekek, hamar összejönnek. Hunter sosem érezte úgy, hogy se apja, se anyja, hiszen ott volt nagybátyja családja. Anne fél, hogy Travis felbukkanásával örökre elveszíti Hunter-t. Ő az egyetlen, aki sejti, hogy Hunter édesanyja, Jane, hol él. Apa és fia együtt kelnek útra, Huston felé, hogy megkeressék az anyát. Akkor még nem sejtik, hogy milyen hosszú út áll előttük...


2020. március 6. péntek 18.00

Leon, a profi

francia-amerikai akciófilm, 110 perc, 1994

 

Leon (Jean Reno), a magányos bérgyilkos New Yorkban él. A szomszédjában lakó család áldozatául esik Stansfield nyomozó (Gary Oldman) kegyetlenségének, aki lemészárolja a szülőket. Az egyetlen túlélő, a 12 éves Mathilda (Natalie Portman) Leonhoz menekül. Idővel a szenvtelen bérgyilkos úgy gondoskodik Mathildáról, mintha a saját lánya lenne. Stansfield azonban nagyszabású kommandós akció keretében készül megostromolni Leon lakását, hogy végezzen a kis szemtanúval. Ám nem számol Leon profizmusával, aki ráadásul az élete árán is hajlandó megvédeni a lányt.


2020. április 3. péntek 18.00

A kötél

amerikai misztikus film, 77 perc, 1948

 

Brandon és Philip, a két felsőbbrendűségtől vezérelt New York-i fiatalember úgy véli, hogy gyilkosság terén is képes tökéleteset alkotni. A közelgő ünnepi vacsora előtt minden ok és indíték nélkül egy kötéllel megfojtják barátjukat, David-et, majd a holttestet egy ládába rejtik. A partira - melyre David is hivatalos - sorban érkeznek a vendégek, köztük David menyasszonya és édesapja is, s eközben a letakart láda éppen büféasztalként funkcionál. Eleinte a vendégsereg mit sem sejt, ám nem sokkal később megérkezik Brandon-ék egykori filozófiatanára, Rupert Cadell, aki David távolmaradásából és a fiúk szokatlan viselkedéséből kiindulva lassan összerakja a képet.
Hitchcock az egész filmet egyetlen műteremben forgatta le folyamatos felvételben, tízperces vágásokkal. A történetet - egy hidegvérű gyilkosságot, melyet két furcsa fiatalember követ el - Leopold és Loeb gazdag fiatal értelmiségiek valódi esete ihlette meg, akik csak a hecc kedvéért megöltek egy 14 éves gyermeket Chicagóban. A kötél volt Hitchcock első színes filmje és az első olyan film, melyet nemcsak rendezett, hanem a producere is volt. Annak érdekében, hogy hosszú felvételeket lehessen készíteni, minden kamera- és színészmozgást alaposan meg kellett tervezni egy hatalmas tábla előtt. "Még a padlót is telerajzoltuk megszámozott karikákkal a tízperces tekercsekben zajló 25-30 kameramozgáshoz" - árulta el Hitchcock. A kameramozgások elősegítése érdekében pedig az asztalokat és székeket folyamatosan át kellett rendezniük a kellékeseknek.


2020. május 8. péntek 18.00

Mocskos arcú angyalok

amerikai krimi, 97 perc, 1938

 

Kertész filmjében Cagney-Rocky egy kisstílű utcai tolvaj. Aztán szeszcsempész akciókban és fegyveres támadásokban is részt vesz, amelyekért tizenöt évre lecsukják. Szabadulása után ki kell derítenie, ki volt annak idején mellette és ki ellene, miközben egy új banda szervezésének lehetősége is megcsillan előtte...


 

 

Moderátor: Bárdos Csaba, web: www.bardosfilmklub.webnode.hu

A vetítéseket beszélgetés követi.

 

Bővebb információ:

tel.: 282-9752/0112 m., email:  informacio@kmo.kispest.hu

 

 

 

ElégedettségmérésNyitott Könyvespolc a KÖKI Terminál II. emeletén!

 

KMO Művelődési Központ

1191 Budapest, Teleki u. 50.
Tel.: 282-9736, 282-9826
Fax: 282-9752/0113
e-mail: kmo@kispest.hu
honlap: www.kmo.hu

Nyitva tartás:

hétfő-péntek: 8.00-21:00
szombat-vasárnap: rendezvénytől függően