Műfajok
Helyszínek
Jegyek
×
Eseménynaptár
Terembérlés Tudnivalók a terembérlésről
Terembérlés
Programfüzet
Figyelem! Ez a hír archív, ezért elavult információkat tartalmazhat.
Kipesti Városünnep – a híd, ami összeköt

Egy honapja ért véget Kispest legnagyobb szabadtéri rendezvénye, a Kispesti Városünnep.  Sokan voltak kíváncsiak az idén kétnaposra tervezett, június 17-18-án megrendezésre került programunkra, amelyen számtalan program várta a kispestieket a Templom téren. Szeretnénk egy kis visszatekintést adni a rendezvényünkről. 

Szombaton 14 órára már minden készen állt a kezdésre: a nagyszínpadon, amelynek házigazdája Vágó Piros volt, a Room Service kezdte a műsort.

A dupla ünnepen, a KMO Művelődési Központ és Könyvtár 100. születésnapján és Budapest egyesítésének 150. évfordulóján, a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény Kispest és Budapest kulturális találkozása című kiállítását is megtekinthették az érdeklődők a Nagy Balogh János Kiállítóteremben. Siklós Zsuzsanna gyűjteményvezető és Mohay Orsolya közösen hozta létre a tárlatot, amelynek kialakításakor törekedtek arra, hogy a különböző tablókon mindenki megtalálhassa, akár QR-kódok segítségével is a neki szükséges információkat.

A Wekerlei Könyvtár sátra mind a gyerekeknek, mind pedig a felnőtteknek kínáltak programot. Volt kvíz Kispestről, Budapestről és a KMO-ról, de lehetett kézműveskedni, papírsárkányt hajtogatni. A helyes kvízmegfejtők pedig válogathattak az ajándékkönyvek közül. A könyvtár dolgozóinak örömére sokat tudtak a kispestiek a kerület, a KMO és a főváros történetéből – mesélte a Wekerlei Könyvtár munkatársa Kocsisné Burkus Vénusz.

A Nagy Balogh János szobra melletti füves területen találtuk a Wekerlei Kultúrház Babasátrát, ahol pelenkázó is várta a kisgyermekes családokat. Ezen kívül ezen a két napon indította ünnepi járatait az Air Wekerle, amelynek alkalmi repülőterén mindent megtalált az utazó, amit az igazi reptereken: beszállókártyát, csomagszállítót, irányítótornyot, természetesen vicces és játékos feladatok formájában. A keretjátékot és a hozzátartozó feladatokat munkatársaimmal közösen találtuk ki, és az eszközöket is mi készítettük el. Remek kiegészítője volt ennek a kis repülőben ülve folytatott felhővadászat – tudtuk meg Kiss-Szitár Orsolya tagintézmény-vezetőtől.

A Romák Felzárkóztatásáért Egyesület vezetője, Losó Györgyné Melinda ajánlotta figyelmünkbe az egyesület új kiadványát, amely a kispesti cigányzenészek, muzsikus dinasztiák életét mutatja be. A gyűjtőmunka nem fejeződött be, ezért továbbra is várják az erről szóló dokumentumokat, fényképeket, leírásokat, könyveket, egy újabb kötet összeállításához.

A rendőrség sátránál tenyérlenyomatokat készíthettek a gyerekek, a régi tűzoltóautónál pedig egy kicsit tűzoltónak érezhették magukat. Népszerű volt az arcfestés és a csillámtetkó is.

Délután a nagyszínpadon fellépett még a Meg egy cukorka popzenekar, valamint a Fran Palermo együttes. Aztán már az esti nagy koncertre, és annak sztárelőadójára, Charlie-ra vártak a kispestiek.

Vasárnap is folytatódtak a programok a Templom téren. A nagyszínpadon ezúttal DJ Dominique volt a műsorvezető. A színpadi programok sorát Szalóki Ági Zümmögő idő című gyerekkoncertje nyitotta, majd az Obsitos Fúvószenekar játszott népszerű dallamokat. Délután a Weinkillers zenélt először, majd sokak kedvence a New Level Empire lépett színpadra, míg a záró koncert előtt a Lóci játszik zenekar hangolta a közönséget. A születésnapi eseménysorozat méltó zárásaként táncolós, bulizós dalokra szórakozott a kispesti közönség a Best of Geszti koncerten.

A vasárnapi kiegészítő programok bővültek az önkormányzat sátrával, ahol az önkormányzati képviselők, városvezetők, köztük Rátkay Andrea, Kertész Csaba, Vinczek György, Domokos Gábor, Paróczai Anikó és Somogyi Lászlóné várták a kispestiek véleményét, ötleteit, észrevételeit a kerület életéről.

Az idén 152. születésnapját ünneplő város lakóit köszöntő Gajda Péter polgármester köszönetet mondott a kispestieknek azért a támogatásért, amellyel segítik a város működését, fejlődését, folyamatos fejlesztését.

Nagy örömünkre idén is nagyon sokan kilátogattak a kétnapos programunkra ide a Templom térre. A ma esti Best of Geszti koncerttel azonban még nem ért véget teljesen a KMO 100. születésnapját ünneplő rendezvénysorozat, hiszen a Budapest 150 fővárosi eseményeihez kapcsolódóan lesznek még kiemelt programjaink, ismeretterjesztő előadásaink, még nyitva tartó és megtekinthető kiállításaink – mondta Gábor Ilona, aki példaként a Saly Noémi és Katona Csaba történészek és dr. Susa Éva igazságügyi antropológus izgalmasnak ígérkező előadásait említette, amelyeket majd az ősz során szervezünk. Gábor Ilona elmondta azt is, hogy szeptember 7-én pótoljuk azt a közösségi sétát a KMO-tól a Templom térig, amely a KMO 100 programsorozat nyitányakor az eső miatt elmaradt. Novemberig pedig látogatható lesz A KMO 100 éve című kiállítás is Nagy Balogh János Kiállítóteremben. Ehhez kapcsolóan szeptembertől helytörténeti óráknak is otthont ad majd ez a kiállítás, ahol Rozgonyi Sarolta múzeumpedagógus hozza közelebb Kispest történetét az iskolásoknak. Gábor Ilona azt is elárulta, hogy szeretnének összeállítani egy fotókönyvet a születésnapi év legfontosabb és legjelentősebb eseményeiből. 

 

Budapest, 2023.07.18.


 

--

KMO Művelődési Központ és Könyvtár
Cím: 1191 Budapest, Teleki u. 50. 
Telefon: 282-9752/0108 
Fax: 282-9752/0113 
E-mail: kmo@kispest.hu
Web: https://www.kmo.hu 
Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz: KMO Facebook oldal
Látogasson el Youtube oldalunkra is: KMO Youtube csatorna

 



Elégedettségmérés

KMO Művelődési Központ és Könyvtár - Minden jog fenntartva!