Műfajok
Helyszínek
×
Daniel Höra: Betolakodók

Benjamin árva gyerek, a nagynénjével és családjával a tizenöt évesek egyhangú életét éli egy sosemvolt kis németországi községben, Bütenowban. Ám a falu nyugalmát egy nap megzavarja valami: idegenek érkeztek a nagyvárosból, megvették a régi udvarházat, és az a tervük, hogy rendbe hozzák maguknak.

Eleinte mindenki gyanakodva figyeli őket, nem értik, mit akarnak ezek itt, az isten háta mögött. Ám az új lakók közösségi aktivizmusukkal lassanként megnyerik a falusiak jóindulatát, Benjamin is összebarátkozik a fiúkkal, sőt még valami szerelemféle is szövődik közte és a lány között. Valami mégsem stimmel. Nagyon nem. Benjamin egyszerre látja és nem akarja látni, és mire ráeszmél, mibe keveredett, már késő…

Fülszöveg:

Egy elemlámpa fénye villant fel a rejtekhelyem fölött. Hallottam a kutya lihegését, mindjárt De ekkor éles füttyszó hallatszott, egy távoli, parancsoló hang, és a léptek távolodni kezdtek. Talán azt hitték, az erdő másik sarkában rejtőzöm.
Fellélegeztem.
Persze csak idő kérdése volt, hogy elkapjanak. Képek cikáztak az agyamban, fékevesztett fantáziám szüleményei. Egyetlen világos gondolatom sem volt, semmiféle tervem, hogy hova mehetnék. De úgysem használt volna semmit. Sehova se mehettem. Mindenki ebben a faluban élt. A családom, a barátaim. Közel s távol senki sem akadt, akitől segítséget kérhettem volna. Se bizonyítékaim, se tanúim nem voltak, csak egy buta kamasz voltam, akinek senki sem hisz.
De hát mi is történt abban a hét hónapban, amióta az új lakók megérkeztek?

 

A hannoveri születésű Daniel Höra első magyarul megjelent regénye egyszerre olvasható példázatként és izgalmas ifjúsági regényként. Remekül illeszkedik a Scolar kiadó 2009-ben indított regénysorozatába, amelyben már olyan művek láttak napvilágot, mint a dán Janne Teller Semmi című könyve, az angol elsőkönyves, Robert Williams  Luke és Jon-ja, és Wolfgang Herrndorf Csikk című regénye.

KMO Művelődési Központ és Könyvtár - Minden jog fenntartva!