Műfajok
Helyszínek
×
William Styron: Házam ​lángra gyullad

A regény színhelye Itália, szereplői amerikaiak és olaszok, s a cselekmény középpontjában egy gyilkosság áll. A festői díszletek és a véres tragédia azonban csupán keretül szolgál az írónak arra, hogy bemutasson két embert, aki az "édes élet” hínárjában vergődik: egy tehetséges, de elzüllött festőművészt, s egy romlott de mégis érdekes egyéniségű milliomost.

Az alkohol és a szexualitás gőze lengi körül őket, konfliktusuk hátterében ott sötétlik hazájuk, Amerika délvidékének robbanásig feszült problematikája – nem csoda hát, hogy Itália kék ege alatt is hasztalan keresik a feloldódást, és sorsuknak tragédiába kell fulladnia.
A „Házam lángra gyullad” a XX. sz. egyik legnagyobb művészregénye.

Az 1925-ben született William Styron a Hemingwayét és Faulknerét követő nemzedék egyik legjelentősebb írója. Érdeklődése a Duke Egyetemen fordult az írás felé, de csak négy évvel később, egy New York-i novellaírási kurzuson terelgette valaki (tanára, az író és kritikus Hiram Haydn) aktívan a regényírás felé. 1951-ben jelent meg első regénye a  Feküdj le sötétben, amely azonnal nagy sikert aratott. Ezt követte 1953-ban A nagy menetelés című, önéletrajzi ihletésű kisregénye, amit az 1960-ban megjelenő Házam lángra gyullad, majd pedig , a Pulitzer-díjas Nat Turner vallomásai és a Látható sötét követett. 

 

KMO Művelődési Központ és Könyvtár - Minden jog fenntartva!