Műfajok
Helyszínek
×
Grecsó Krisztián: Mellettem elférsz - Felnőtt

Grecsó Krisztián családregényének hősei hisznek az öröklődésben. Tudják, hogy a génekkel együtt sorsot is kaptak. A főszereplő - egy harmincas éveinek közepén járó férfi - aggódva figyeli magát, saját mozdulatait, testének minden változását.
A Mellettem elférsz családregény, egyúttal az útkeresés és önmegismerés mementója. Grecsó ekkorra már korábbi művei révén ismertté tette szülőföldjét. A kötet azonban minden eddiginél mélyebb betekintést nyújt az ezúttal csak telepként körülírt szegvári falu életébe. A regény elbeszélő főhőse középkorú, Budapesten dolgozó hivatalnok. Nevét nem ismerhetjük meg, ahogy addigi életrajzát sem. Csak telepi gyerekkorának emlékképei villannak fel prousti élességgel: a sárgadinnye és kenyér gyerekkori íze, szagok, mozdulatok, amelyek elkísérik őt a főváros idegen sokféleségébe. A férfi nem találja önmagát Pesten, munkáját feleslegesnek, mindennapjait üresnek érzi. Bénultságából csak egy trauma rázhatja fel: barátnője szakít vele, ő pedig a mardosó hiányérzet elől menekülve apai nagyanyja, Jusztika jegyzeteit kezdi olvasni. A dőlt betűkkel írt memoár a nagymama cselédéveihez, majd a család szegvári gyökereihez vezet vissza. A korábbi események a legendák ködébe vesznek, ám – ahogy a főhős felismeri – Jusztika memoárja a már nyomon követhető részleteket is meghamisítja. Mintha célja nem a valóság bemutatása, hanem a közös emlékezet kanonizálása lenne, egy szégyenfoltoktól mentes történet, amelyet a leszármazottak is megütközés nélkül olvashatnak. 

A Mellettem elférsz először 2011-ben jelent meg, és megkapta az év legjobb könyvének járó Aegon Művészeti Díjat. Azóta tucatnyi új kiadást ért meg, harmincezer példányban kelt el, az elmúlt évek egyik legolvasottabb könyve Magyarországon.

KMO Művelődési Központ és Könyvtár - Minden jog fenntartva!