Műfajok
Helyszínek
×
Janusz Korczak: I. Matykó király - Világmegváltás kezdő királyoknak - Gyermek

Ki ne álmodozott volna már arról, hogy egy napon uralkodóvá válik? Ki ne játszott volna már el azzal a gondolattal, hogy jobbá teszi a világot? A világhírű lengyel regény tizenkét éves főhőse, I. Matykó király átélhette mindezt a dicsőséget, annak összes örömével, kihívásával és keserűségével együtt.

A fordulatokban gazadag meseregény részletesen bemutatja, hova vezet a tapasztalat nélküli jó szándék, hogy milyen veszélyeket rejtenek az át nem gondolt reformok, s végül belátjuk, egyáltalán nem baj az, hogy a gyerekeknek tanulniuk kell, a felnőtteknek pedig dolgozniuk.
Az I. Matykó király a felelősségvállalás könyve is. Megtanulhatjuk belőle, hogy mekkora kincs az igaz barátság, a bátorság és az őszinteség.
A regény közel harminc nyelven jelent meg; több film, rajzfilm és libretto is készült belőle.
Kiadónk számára fontos a lengyel-magyar barátság ápolása, ezért a Móra Könyvkiadó gondozásában 1969-ben megjelent művet most újrafordított, ünnepi kiadásban veheti kézbe az olvasó.

A regény írója Janusz Korczak, születéskori neve Henryk Goldszmit, író, orvos, filantróp és pedagógus. A Varsói Egyetemen szerzett orvosi diplomát, és néhány évnyi, gyermekkórházban végzett gyakorlat után harminc esztendőn keresztül (1912-1942) egy zsidó árvaház igazgatója volt. Tevékenykedett a Mi Otthonunk nevelőotthonban is, ahol lengyel árvák laktak. Gyerekeknek szóló újságot szerkesztett, és Öreg Doktor álnéven rádiómeséket is felolvasott nekik. Több mint húsz könyvet írt, és körülbelül ezernégyszáz cikke jelent meg hozzávetőleg száz kiadványban. A treblinkai haláltáborban vesztette életét neveltjeivel együtt. 

 

KMO Művelődési Központ és Könyvtár - Minden jog fenntartva!