Műfajok
Helyszínek
×
George R. R. Martin: Trónok harca - Felnőtt

Trónok harca könyvsorozat, ami trilógiának készült, de sokkal több lett annál.

A Tűz és jég dala sorozat az amerikai író, George R. R. Martin műve. A fantasy regényciklus első kötetét, a Trónok harcát 1991-ben kezdte el, és 1996-ban jelent meg az Egyesült Államokban (magyarországi kiadására 2003-ig kellett várni). Martin, aki eredetileg a sorozatot trilógiaként álmodta meg, már öt kötetnél tart. Az eddigi utolsó 2011-ben jelent meg Sárkányok tánca címmel. Azóta az író már számos ígéretet tett a Trónok harcának hatodik és a hetedik könyvére is.

A regényciklus és háttere
A könyvek Westeros és Essos kitalált világába invitálják az olvasót, akik rögtön nemesi családok közti csatába keverednek. Westerost fal védi, a fal másik oldalán élnek a Vadak és a Mások, az éledező gonosz gyermekei.


A történet megértéséhez kulcsfontosságú a háttér. Az események előtti évszázadokban Westeros királyságai a Targaryen-dinasztia uralkodása alatt egyesültek. Hatalmuk alapját a sárkányok képezték, amíg azok ki nem haltak. Tizennégy évvel az első könyvet megelőzően az őrült Targaryan királyt legyőzte a Robert Baratheon által vezetett lázadás, aki így király lett. Az első regény, a Trónok harca egésze Robert király haláláig tart, ami után vitatott származású fia, Joffrey kerül a trónra.
A második regényben (Királyok csatája) Robert Baratheon halála után többen is maguknak követelik a trónt, mint például testvérei, Renly és Stannis. Királyvár ostroma során Tyriont megtámadja Joffrey egyik királyi testőre, azonban PodrickPayne megmentette Őt, megölve a testőrt. Stannis sorsa bizonytalan. Azonban nem csak Robert király halála pecsétel meg sorsokat: Ned Stark kivégzése után egyik lánya, Arya bujdosni kényszerül, másik lánya, Sansa Stark pedig Királyvárban marad, de sorsa egyre kilátástalanabb. Havas Jon (JonSnow), akiről úgy tudjuk, Ned Stark fattyú fia, az Éjjeli őrséggel Westeros-t védi mindentől, ami a Falon túlról jön. A későbbi regényekben több természetfeletti elemre kell támaszkodniuk.


A harmadik "felvonásban" (Kardok vihara) tovább fokozódik a feszültség és most közeledik tetőpontjához a hatalomért folytatott embertelen küzdelem. A megosztott, megtépázott királyság eddigi legszörnyűbb ellenségével kénytelen szembenézni, amely a síron túlról érkezik...


A negyedik regényben (Varjak lakomája) az ősi Westeros földjén lassan véget ér a hosszú, véres háború. Észak ifjú királya halott, családja ősi székhelye romokban hever. Látszólagos nyugalom borul a vidékre. A Vas-szigetek harcias népe a Hét Királyság földjeire vágyik, miközben a kikötőkben egyre több tengerész sző meséket egy Sárkánykirálynőről és három sárkányáról...


Az ötödik részben (Sárkányok tánca) már közeleg a tél, a háború után a túlélőknek az éhínséggel kell szembenézniük. Az emberek birodalmát védelmező Fal ifjú parancsnoka, Havas Jon a Mások elleni reménytelen küzdelemre próbálja felkészíteni a szétzüllött Éjjeli Őrséget. StannisBaratheon Észak uralmáért vív reménytelen küzdelmet a Boltonokkal, miközben Királyvárban a Lannister-ház próbálja megerősíteni Tommen, a gyermekkirály törékeny uralmát a kivérzett Hét Királyság fölött. TyrionLannister sárkányvadászatra indul, ám útja veszélyekkel és váratlan kitérőkkel teli. A világ eközben az ősi városra, Meereenre figyel, ahol DaenerysTargaryent, Westeros jog szerinti uralkodóját minden oldalról szorongatják ellenségei. A végkifejlet csak tűz és vér lehet, ám ki éli túl a sárkányok táncát?

KMO Művelődési Központ és Könyvtár - Minden jog fenntartva!