Műfajok
Helyszínek
×
Erlend Loe: Doppler - Felnőtt

Norvégia talán legnépszerűbb kortárs írójának ötödik regénye abszurd humorú komoly történet korunk sikeres és okos emberéről, aki nem akar többé korunk sikeres és okos embere lenni.


A történet mesélője, Doppler, egy biciklibalesetben szó szerint fejreesik, agyrázkódást szenved, közben megvilágosodik. Rájön, addigi élete semmit sem ért, otthagyja munkáját, házát, egzisztenciáját, feleségét, lányát és fiát, kivonul ez erdőbe, messze a civilizációtól. Doppler menekül az emberek okoskodásától, a mosolytanfolyamoktól. Közben szüntelenül magyarázza cselekedeteit, minden tettére talál indokot.

A könyv minőségi szórakozást nyújt, de felkínálja a mélyebb továbbgondolás lehetőségét is. Norvégiában kultregény, történetét két további kötet is folytatja.
ErlendLoe 1969. május 24-én született a norvég Trondheimban. Hazája egyik legnépszerűbb írója kezdetben egy színtársulat tagjaként tevékenykedett, majd az Oslói Egyetemen irodalom- és filmtudományt tanult. A koppenhágai Dán Filmművészeti Akadémiát is megjárta, majd végül szülővárosa Művészeti Akadémián fejezte be a tanulmányait. Eddig évei során játszott színpadon, készített rövidfilmeket, oktatófilmeket és videoklipeket, diákévei alatt pedig pszichiátriai ápolóként, helyettesítő tanárként és kritikusként is dolgozott. A nemzetközi irodalmi áttörést az 1996-ban megjelent Naiv.Szuper című kötet hozta meg számára (a magyar kiadás 2003-ban jelent meg először), amelyet azóta több mint húsz nyelvre lefordítottak.

KMO Művelődési Központ és Könyvtár - Minden jog fenntartva!