Műfajok
Helyszínek
×
Szvetlana Alekszijevics: Elhordott múltjaink - Felnőtt

Milyen embert hozott létre a "szocialista" társadalom? Milyen, akár pozitív, akár negatív ösztönöket épített belénk a szabadság elementáris hiánya évtizedeken keresztül? Az idei irodalmi Nobel-díj friss tulajdonosa, SzvetlanaAlekszijevics efféle kérdésekre keres választ könyvében, de nem száraz fejtegetésekben, hanem számtalan emberi sorson keresztül.


Milyen embert hozott létre a "szocialista" társadalom? Milyen, akár pozitív, akár negatív ösztönöket épített belénk a szabadság elementáris hiánya évtizedeken keresztül? Meg tudtunk, meg akartunk-e változni a bukása óta, vagy továbbra is makacsul magunkban hordozzuk az akkor kialakult reflexeinket? És milyen emberi tragédiák rejtőznek az egyszerű szókapcsolat, "a kommunizmus bukása" mögött?

Szvetlana Alekszijevics efféle kérdésekre keres választ könyvében, de nem száraz fejtegetésekben, hanem számtalan emberi sorson keresztül. Évtizedek óta gyűjti ezeket a történeteket, a közelmúlt fáradhatatlan krónikásaként, és az emberek megnyílnak neki, mert látják, hogy igazi empátiával találkoznak.Az elbeszélések, a riportokból megformált történetegyüttesek a birodalom széthullását követő években születtek. Az elbeszélők nevelkedése ott zajlott. Volt, aki már a 17-es forradalmat átélte, sokan Sztálingrádnál harcoltak, majdnem mindegyikük családtagja megjárta a táborokat. Volt, akinek a fiatal éveinek vetett véget az összeomlás. Életük, történelmi tudatuk mélyen a bolsevik állam történetében gyökerezik. Hazájuk volt a Szovjetunió, megszűnésével hazátlanok lettek Ez a könyve immár az ötödik darabja "Az utópia hangjai" című ciklusának: ezekben a "polifonikus regény-vallomásokban" emberek százai mesélnek arról, mit tett velük a kegyetlen huszadik századi történelem, vagy épp az azóta eltelt két és fél évtized.
A világhírű belarusz írónő könyvei harmincöt nyelven jelentek már meg, számtalan díjat kapott. Könyvei alapján világszerte számos film, színdarab és rádiójáték készült.

KMO Művelődési Központ és Könyvtár - Minden jog fenntartva!