Műfajok
Helyszínek
×
Jonathan Franzen: Szabadság - Felnőtt

A 2010-es évek egyik nemzetközi irodalmi szenzációját ajánljuk Olvasóinknak. Jonathan Franzen méltán sikeres regénye, a Szabadság pillanatfelvétel a jelen, a 2001. szeptember 11. utáni kor amerikai társadalmáról.


Jonathan Franzen első nagy sikerű, a 2001-ben megjelent Javítások című kötetét akkor az évtized legjobb regényének választották. Frazen következő műve, a kilenc évvel később, 2010-ben megjelent Szabadságra kritikai fogadatása is igen pozitív volt, ráadásul – bár ez szépirodalom esetében nem szükségszerűen jár együtt – hatalmas eladási számokat is sikerült elérni vele.


Ezzel a két regényével az 1959-ben született Franzen a XXI. századi amerikai irodalom üdvöskéje lett odahaza és külföldön egyaránt.

John Updike műveihez hasonlóan szerteágazó amerikai társadalmi és fejlődésregény egy liberális, és igen felelősségtudatos értelmiségi család életének hullámhegyeiről-völgyeiről az 1980-as évektől a 2000-es évekig a különböző amerikai és világpolitikaiváltozások tükrében; szerelemről, házasságról, ezek buktatóiról, gyereknevelésről, tinédzserszexről, igazi és álszent környezetvédelemről, a személyesés társadalmi szabadság fokozatairól, lehetőségéről és lehetetlenségéről, az amerikai zsidó lét különböző szintjeiről 9/11 előtt és után. Azon ritka regények egyike, amelyekben szinte alig akad igazán szerethető szereplő, mégis felejthetetlenek a figurái, és sokáig tovább rezonálnak az olvasóban.

KMO Művelődési Központ és Könyvtár - Minden jog fenntartva!