Műfajok
Helyszínek
×
Edward St. Aubyn: Patrick Melrose - Nincs baj - Baj van - Van remény - Felnőtt

Az angol felső-középosztály egyik ünnepelt írója, egykoron súlyos heroinista Edward StAubyn kötött egy szerződést magával: ha nem sikerül befejeznie és publikálnia a regényét, akkor öngyilkos lesz. Életben maradt.


Bár Melrose az író alteregója, és Aubyn öt kisregénye vállaltan életrajzi ihletésű, és bár a főbb motívumok, és bizonyos szereplők, helyszínek megegyeznek a valósággal, ő mégsem szívesen tekint önéletrajzi írásokként a könyveire.


A kötetben szereplő első kisregény, a Nincs baj Patrick gyermekkorába kalauzol el bennünket, és egy franciaországi nyaralás idején mutatja be a főbb szereplőket: a mindent és mindenkit kínozni és manipulálni akaró apát, az egykor tehetséges zenészként induló, ám már évek óta csak a gazdag és végtelenül elnyomott felesége pénzén élősködő idősebb Melrose-t; az ő enyhén szólva is pszichotikus feleségét, valamint sznob, zömében alkohol- és/vagy drogfüggő barátaikat. És ebben a részben ismerhetjük meg a majdani főhőst, az ötéves Patricket is.


A második kisregény, a Baj van az immár felnőtt Patrick kétnapos drogos útját írja le, amelynek fő célja, hogy a lehető legtöbb fajta drogot szívja, szúrja és tömje magába, és mellesleg hazavigye Angliába a New Yorkban elhunyt apja hamvait.


A harmadik szöveg, a Van remény pedig Patrick és köre egyik partizását meséli el a már megszokott színekkel és aprólékossággal.
Bár a regények Angliában 1992 és 2011 között jelentek meg, a hazai érdeklődők számára csak 2018 óta olvasható magyarul. A regények alapján 2018-ban az HBO BenedictCumberbatch főszereplésével briliáns minisorozatot készített.

KMO Művelődési Központ és Könyvtár - Minden jog fenntartva!