Műfajok
Helyszínek
×
Majtényi György: Egy forint a krumplis lángos - A Kádár-kor társadalma - Felnőtt

Majtényi György: Egy forint a krumplis lángos - A Kádár-kor társadalma


A Kádár-rendszer és a lángos fejlődéstörténetének közös metszetét sokan csak hallomásból, filmekből ismerhetnek. Majtényi György azonban végre tudományosan is feltárta a krumplis lángos vándormotívumát. A történész Kádár-kor társadalmáról szóló könyvének címe - Egy forint a krumplis lángos - valós bírósági ügyre utal: H. András rakamazi kertész egy évet ült, mert 1956 után azt skandálta a kocsmában, hogy „Egy forint a krumplis lángos, le van szarva Kádár János, ami a későbbi verzióban úgy terjedt el, hogy „éljen soká Kádár János”.


Majtényi György történész korabeli fotókkal illusztrált kötetében olvasmányos stílusban, ugyanakkor tudományos alapossággal mutatja be a Kádár-kor és a "legvidámabb barakk" valóságát, valamint a Kádárhoz kapcsolódó legendákat és mítoszokat.


Kádár János harminckét éven át állt az ország élén. Ilyen hosszú ideig csak kevés történelmi személyiség határozhatta meg Magyarország sorsát a modern korban. Kádár alakja talán ezért is foglalkoztatja mind a mai napig a közvéleményt, és ezért tartozhat a legnépszerűbb múlt századi magyar politikusok közé. Vannak, akik rajongtak érte, ám legalább ekkora azok tábora, akik véreskezű diktátornak, hazaárulónak tartják.


Közelmúltunk történelmét, sőt a jelenünket sem lehet megérteni, ha nem ismerjük a Kádár nevével fémjelzett évtizedeket.

 

2022. június

KMO Művelődési Központ és Könyvtár - Minden jog fenntartva!