Műfajok
Helyszínek
×
David Grann: Megfojtott virágok - Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése

David Grann: Megfojtott virágok - Az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezete és az FBI születése

„Vannak dolgok, amelyeket semmilyen sikeres nyomozás, semmilyen törvényi igazságtétel nem hozhat helyre.”
A Megfojtott virágok megtörtént eseményeket mesél el, az oszázs indiánok tragédiáját, akiket a földjükön talált olajért gyilkoltak meg a nyerészkedő fehérek.

Amikor az 1920-as években kiderült, hogy az oklahomai oszázs indiántörzs "művelésre alkalmatlannak" nyilvánított földje alatt az Egyesült Államok legnagyobb olajkészlete húzódik, a törzs tagjai hirtelen a világ leggazdagabb embereivé váltak. Kalandorok és vállalkozók sokasága lepte el a vidéket, hogy a korabeli sajtót idézve a "rézbőrű milliárdosoktól" bérbe vett földeken meggazdagodjon.
Ám egyszer csak valami egészen hátborzongató történt.
A törzs tagjait egymás után meggyilkolták - volt, akit megmérgeztek vagy lelőttek, mást a vonat elé löktek. És azok is meghaltak, akik kérdéseket tettek fel vagy nyomozni próbáltak a rejtélyes halálesetekben.
David Grann hosszú éveken át kutatott levéltárakban és nyomozott a helyszínen, hogy megismerje az amerikai bűnüldözés legsötétebb fejezetét, amely összefonódott az FBI megszületésével is. A nyomozóiroda első jelentős gyilkossági ügyében a fiatal és ambiciózus új igazgató, J. Edgar Hoover a legújabb technológiától kezdve a fedett ügynökökön át mindent bevetett, hogy sikert tudjon felmutatni, és ezzel igazolja az FBI létét.
A nyomozás során felszínre került bűnök még a legedzettebb ügynökök gyomrát is megfeküdték.

 

KMO Művelődési Központ és Könyvtár - Minden jog fenntartva!