Jegyek
×
Eseménynaptár
Terembérlés Tudnivalók a terembérlésről
Terembérlés
Intézmények
Intézmények Főoldalra

 

Aktuális programok

  • Pillanatképek Kispest múltjából – állandó helytörténeti kiállítás
  • 2021. október 28. csütörtök 10.30
    Szántó András: Wekerle - Az én kertvárosom című kötetének könyvbemutatója
    a Kispesti Helytörténeti Gyűjteményben

Kiadványaink:

Kispesti Krónika (kispest.hu megtalálható a címlapok és a tartalomjegyzék)

 


 

Kispesti Helytörténeti Gyűjteményről

 

Helytörténeti Gyűjtemény

1935-ben polgármesteri rendelet intézkedett arról, hogy Kispest történetének írásos és tárgyi emlékeit összegyűjtsék és megőrizzék az utókor számára. 1938-ban   Kispest város munkatervében, 1940-től költségvetésében is szerepel a múzeum létrehozása. A város kulturális koncepciója szerint a Kossuth téren épült volna fel a múzeum, színházteremmel, hangversenyteremmel együtt. A település történetének emlékeit leltárba vették 1943-ból fennmaradt leltárkönyv tanúsága szerint 720 tételt regisztráltak. 

1950-től bár számos hivatalos terv készült arra, hogy megfelelő körülményeket biztosítsanak a helytörténeti gyűjtemény számára, azonban ez a kérdés sokáig a helyi nevelők, lokálpatrióták ügye maradt. Benyó Márta tanárnő lelkes, fáradhatatlan, szívós munkával tartotta életben a helytörténeti kutatás ügyét. A gyűjtemény anyaga adományok útján gyarapodott, melyet időről időre bemutattak a kerület lakosainak.

A gyűjteményben fellelhetőek a Kispest történetére vonatkozó legfontosabb forrásmunkák, korabeli újságok, aprónyomtatványok, levelezőlapok, fényképek, térképek, képzőművészeti, iparművészeti alkotások. Nem szűkölködik a gyűjtemény olyan emlékekben sem, melyek az életmódkutatást segítik. Tárgyi anyaga, jelentősnek mondható.

A Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény fontosnak tartja, hogy a nyugat-európai kismúzeumok trendjéhez igazodva, tematikus gyűjteményét egy nagyobb volumenű profillal egészítse ki. A gyűjtő munka középpontjába a kerület életét egykor meghatározó, azóta megszűnt ipari üzemek anyagának felkutatása, megőrzése került. Az egykori Porcellán- Kőedény- és Kályhagyár, azaz a Gránit,  a magyar kerámia- és porcelángyártás történetében meghatározó jelentősséggel bír. Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény célja, hogy a közismertebb háztartási, használati tárgyak mellett felkutassa a gyár termékeinek korai időszakából származó, figurális és díszműtárgyait, hogy kutathassa és felhívhassa figyelmet a kevéssé ismert, ám annál jellemzőbb magas-művészeti alkotásaira. 

A Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény állandó kiállítása mellett időszaki kiállítások rendezésével, helytörténeti kiadványok megjelentetésével vetélkedők támogatásával segíti a lakóhelyhez kötödést. A gyűjtemény szakmai munkájának keretében segítséget nyújt a helytörténeti kutatóknak, főiskolásoknak, egyetemistáknak, szakdolgozatuk elkészítéséhez. Széles kapcsolatai vannak más kerületi helytörténeti gyűjteményekkel, galériákkal.


A Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény folyamatosan részt vesz a Magyar Nemzeti Múzeum szervezésében megvalósuló „Múzeumok Majálisa” című programsorozaton, ezzel is segítve Kispest történetének mind szélesebb körben való megismertetését.


A Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény 2004 óta történeti kiállításai mellett a Nagy Balogh János Kiállítóterem kiállításait is szervezi és rendezi. Célunk hogy a helytörténet képzőművészeti vonulatát (XX. századi és kortárs művészet) megismertesse és bemutassa. 


Elérhetőségek

Cím: 1191 Budapest, Csokonai utca 9.
Megközelítés:
A 3-as metró Határ úti megállójától
50-es villamossal 4 megálló
Tel/fax: 281-1619
Email: helytorteneti@kispest.hu

Nyitva tartás:
Kedd-péntek: 14-18 óráig
Szombaton: 10-14 óráig
Vasárnap és hétfőn zárva

Átmeneti technikai okok miatt, kérjük látogatási szándékát jelezze a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény telefonszámán: 06-1 281-16-19 (10-16 óra között)

A nyitva tartástól eltérő időpontban telefonos egyeztetéssel látogatható (1-281-1619).
Megértésüket köszönjük!

Csoportok számára előzetes bejelentkezés
alapján nyitvatartási időn kívül is. Kutatási lehetőség: előzetes bejelentkezés alapján.

Munkatársak:

Siklós Zsuzsa történész, gyűjteményvezető
Mohay Orsolya művészettörténész

 Elégedettségmérés

KMO Művelődési Központ és Könyvtár - Minden jog fenntartva!