FIGYELEM! A kialakult helyzetre való tekintettel, a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében, az intézményünk zárva tart. A Gyűjtök gyűjtemények VIII. - Fodrászati eszközök - Válogatás Korom Gyula hagyatékából című kiállítással kapcsolatban, ismeretterjesztő információk és egy-kép online megtekinthető ide kattintva
.

 Kispesti Helytörténeti Gyűjteményről

Helytörténeti Gyűjtemény

1935-ben polgármesteri rendelet intézkedett arról, hogy Kispest történetének írásos és tárgyi emlékeit összegyűjtsék és megőrizzék az utókor számára. 1938-ban   Kispest város munkatervében, 1940-től költségvetésében is szerepel a múzeum létrehozása. A város kulturális koncepciója szerint a Kossuth téren épült volna fel a múzeum, színházteremmel, hangversenyteremmel együtt. A település történetének emlékeit leltárba vették 1943-ból fennmaradt leltárkönyv tanúsága szerint 720 tételt regisztráltak. 

1950-től bár számos hivatalos terv készült arra, hogy megfelelő körülményeket biztosítsanak a helytörténeti gyűjtemény számára, azonban ez a kérdés sokáig a helyi nevelők, lokálpatrióták ügye maradt. Benyó Márta tanárnő lelkes, fáradhatatlan, szívós munkával tartotta életben a helytörténeti kutatás ügyét. A gyűjtemény anyaga adományok útján gyarapodott, melyet időről időre bemutattak a kerület lakosainak.

A gyűjteményben fellelhetőek a Kispest történetére vonatkozó legfontosabb forrásmunkák, korabeli újságok, aprónyomtatványok, levelezőlapok, fényképek, térképek, képzőművészeti, iparművészeti alkotások. Nem szűkölködik a gyűjtemény olyan emlékekben sem, melyek az életmódkutatást segítik. Tárgyi anyaga, jelentősnek mondható.

A Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény fontosnak tartja, hogy a nyugat-európai kismúzeumok trendjéhez igazodva, tematikus gyűjteményét egy nagyobb volumenű profillal egészítse ki. A gyűjtő munka középpontjába a kerület életét egykor meghatározó, azóta megszűnt ipari üzemek anyagának felkutatása, megőrzése került. Az egykori Porcellán- Kőedény- és Kályhagyár, azaz a Gránit,  a magyar kerámia- és porcelángyártás történetében meghatározó jelentősséggel bír. Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény célja, hogy a közismertebb háztartási, használati tárgyak mellett felkutassa a gyár termékeinek korai időszakából származó, figurális és díszműtárgyait, hogy kutathassa és felhívhassa figyelmet a kevéssé ismert, ám annál jellemzőbb magas-művészeti alkotásaira. 

A Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény állandó kiállítása mellett időszaki kiállítások rendezésével, helytörténeti kiadványok megjelentetésével vetélkedők támogatásával segíti a lakóhelyhez kötödést. A gyűjtemény szakmai munkájának keretében segítséget nyújt a helytörténeti kutatóknak, főiskolásoknak, egyetemistáknak, szakdolgozatuk elkészítéséhez. Széles kapcsolatai vannak más kerületi helytörténeti gyűjteményekkel, galériákkal.


A Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény folyamatosan részt vesz a Magyar Nemzeti Múzeum szervezésében megvalósuló „Múzeumok Majálisa” című programsorozaton, ezzel is segítve Kispest történetének mind szélesebb körben való megismertetését.


A Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény 2004 óta történeti kiállításai mellett a Nagy Balogh János Kiállítóterem kiállításait is szervezi és rendezi. Célunk hogy a helytörténet képzőművészeti vonulatát (XX. századi és kortárs művészet) megismertesse és bemutassa. 


Elérhetőségek

Cím: 1191 Budapest, Csokonai utca 9.
Megközelítés:
A 3-as metró Határ úti megállójától
50-es villamossal 4 megálló
Tel/fax: 281-1619
Email: helytorteneti@kispest.hu

Nyitva tartás:
Kedd-péntek: 14-18 óráig
Szombaton: 10-14 óráig
Vasárnap és hétfőn zárva

Átmeneti technikai okok miatt, kérjük látogatási szándékát jelezze a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény telefonszámán: 06-1 281-16-19 (10-16 óra között)

A nyitva tartástól eltérő időpontban telefonos egyeztetéssel látogatható (1-281-1619).
Megértésüket köszönjük!

Csoportok számára előzetes bejelentkezés
alapján nyitvatartási időn kívül is. Kutatási lehetőség: előzetes bejelentkezés alapján.

Munkatársak:

Siklós Zsuzsa történész, gyűjteményvezető
Mohay Orsolya művészettörténész


 

Aktuális kiállításaink

 • Pillanatképek Kispest múltjából – állandó helytörténeti kiállítás
 • 2020. február 20 csütörtök 15.00 
  Dr. Holló Szilvia Andrea PhD történész-muzeológus előadása
  Kalandozás az egykori városfal mentén

 • 2020. március 19 csütörtök 18.00
  Gyűjtök gyűjtemények VIII.
  Fodrászati eszközök - Válogatás Korom Gyula hagyatékából
  FIGYELEM! A kialakult helyzetre való tekintettel, a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében, a március 19-i kiállítást elhalasztjuk. A kiállítás szakmai leírása egy-egy képpel illusztrálva megtekinthető itt.

 • 2020. április 16 csütörtök 15.00
  Kelecsényi Kristóf Zoltán művészettörténész előadása
  Schmahl Henrik építészete
  Egy bajor építész élete és munkássága Magyarországon
  FIGYELEM! A kialakult helyzetre való tekintettel, a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében, az április 16-i kiállítást elhalasztjuk.Kiadványaink:

Kispesti Krónika ( kispest.hu megtalálható a címlapok és a tartalomjegyzék)

 

ElégedettségmérésNyitott Könyvespolc a KÖKI Terminál II. emeletén!

 

KMO Művelődési Központ

1191 Budapest, Teleki u. 50.
Tel.: 282-9736, 282-9826
Fax: 282-9752/0113
e-mail: kmo@kispest.hu
honlap: www.kmo.hu

Nyitva tartás:

hétfő-péntek: 8.00-21:00
szombat-vasárnap: rendezvénytől függően